ButanGas, compania celei mai bogate femei din Romania, si-a bugetat o crestere a afacerilor de 20%

Autor: Roxana Petrescu 25.01.2010

ButanGas Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala a distributiei de gaz petrolier lichefiat (GPL), estimeaza pentru anul acesta afaceri de 79 de milioane de euro, in crestere cu peste 20% fata de rezultatul de anul trecut, desi prognozele companiei in ceea ce priveste evolutia pietei nu sunt foarte optimiste.

Compania activa in Romania face parte din grupul ButanGas, care deruleaza operatiuni pe zece piete, fiind unul dintre putinele businessuri internationale dezvoltate de un om de afaceri roman.

Grupul a fost fondat in 1948 de catre Iosif Constantin Dragan, care a incetat din viata in anul 2008. Inca din anul 2001, Dragan ii cedeaza conducerea operatiunilor grupului sotiei sale, Veronica Gusa, care acum ocupa functia de presedinte executiv al ButanGas. Dragan este considerata a fi cea mai bogata femeie din Romania cu o avere estimata de Forbes Romania la 420-450 de milioane de euro. Reprezentantii companiei au doua motive pe care se bazeaza cand estimeaza ca afacerile ButanGas Romania vor creste anul acesta, dupa ce in 2009 au scazut cu circa 30%.

"Noi consideram ca vom putea castiga noi procente de piata pentru ca jucatorii mai mici se confrunta cu probleme si nu au alta solutie decat sa-si inchida afacerile. In al doilea rand, estimam ca pretul petrolului va fi mai ridicat anul acesta fata de 2008", explica reprezentantii companiei.

Potrivit surselor citate, in 2010 cererea la nivel de piata se va stabiliza in cel mai bun caz dupa ce anul trecut volumele vandute au scazut cu circa 8-10%.

"Estimarea scaderii pietei de GPL in anul 2009 fata de 2008 este de 8-10% pe fondul scaderii economiei si implicit a consumului. Pe canale de distributie, piata de butelii a scazut cu 10%, cea de propan cu 5% in timp ce livrarile de autogaz au fost cu 10% mai mici la nivel de piata", spun reprezentantii ButanGas Romania.

Potrivit acestora, piata de GPL a avut anul trecut o valoare de circa 330 de milioane de euro si s-au comercializat 445.000 de tone, ButanGas avand o cota de piata de 16%.

In acest context de piata negativ si rezultatele companiei au suferit o contractie, astfel ca la sfarsitul anului trecut compania avea afaceri de 64 de milioane de euro, in scadere cu circa 30% comparativ cu businessul inregistrat in 2008.

"Cifra de afaceri a scazut in special din cauza scaderii preturilor de vanzare si a diminuarii cu 4% a cantitatilor vandute", au explicat reprezentantii companiei.

Investitii de 14 milioane de euro

Pentru anul acesta, compania si-a bugetat investitii de 14 milioane de euro, mult mai mari comparativ cu suma de 5,5 milioane de euro alocata pentru investitii in 2009.

"Banii alocati pentru 2010 se vor duce in extinderea retelei comerciale, in dezvoltarea unui proiect de tip greenfiled pentru o noua statie de imbuteliere a GPL-ului, precum si pentru implementarea unui nou sistem informatic integrat", au mai precizat reprezentantii companiei.

Investitia in noua statie de imbuteliere a fost inceputa in 2009, urmand ca in cursul anului 2011 aceasta sa fie finalizata. Statia va fi construita in localitatea Contesti (judetul Dambovita) pe DN 7.

Stagnarea, cel mai optimist scenariu pentru 2010

In ceea ce priveste evolutia pietei de GPL pentru anul acesta, reprezentantii ButanGas Romania cred ca stagnarea vanzarilor ar fi cel mai optimist scenariu.

"In anul 2010, piata de GPL va avea o usoara scadere de 3-4% sau se va stabiliza la nivelul anului 2009 din cauza faptului ca nu se intrevede o imbunatatire a mediului economic", spun reprezentantii companiei.

Pe piata de GPL principalii concurenti ai ButanGas Romania sunt Petrom LPG si Rompetrol Gas.

Mostenitoarea unui "imperiu"

Grupul ButanGas, care deruleaza operatiuni pe zece piete inclusiv Romania, a fost fondat de omul de afaceri roman Iosif Constantin Dragan in anul 1948. Din anul 2001, Dragan i-a cedat sotiei lui conducerea operatiunilor, aceasta ocupand functia de presedinte executiv. Potrivit topului realizat de Forbes Romania, Veronica Gusa Dragan este cea mai bogata femeie din Romania cu o avere estimata la 420-450 de milioane de euro. Ani de-a randul, Iosif Constantin Dragan, care a incetat din viata in anul 2008, a fost considerat cel mai bogat om de afaceri din Romania.