Companii

Bugetele companiilor în 2012: în farma şi servicii medicale managerii exclud orice scădere. Semne bune vin şi din mobilă şi industria alimentară

Bugetele companiilor în 2012: în farma şi servicii medicale managerii exclud orice scădere. Semne bune vin şi din mobilă şi industria alimentară

Autor: Ioana David

08.01.2012, 11:03 663

Nici Octavian Iacob, directorul executiv al distribuitorului ADM Farm, nu se gândeşte la scăderea cifrei de afaceri.

Astfel, în 2012 businessul ar putea creşte cu 15% comparativ cu nivelul de peste 200 mil. euro de anul trecut.

ZF realizează la acest început de an un sondaj printre cele mai importante companii locale pentru a vedea cum şi-au construit acestea bugetele în 2012, iar primele date culese arată mai multe semne de optimism decât la începutul anului anterior. Multe companii se feresc însă să vorbească despre bugetul pe 2012 sau despre rezultatele cu care au încheiat anul trecut, dar cei care au acceptat să răspundă solicitărilor ZF spun că multe pieţe nu au cum să meargă mai jos, iar exporturile îi pot ajuta să contrabalanseze scăderea consumului intern.

Mai rezervaţi sunt însă cei de la A&D Pharma, cel mai mare grup din piaţa locală, cu un rulaj de circa 800 mil. euro. În 2012 ei văd o creştere de sub 10% (single digit).

Optimismul managerilor din această industrie, care trece de 2,1 mld. euro, se bazează pe faptul că piaţa a crescut chiar şi în perioada de criză. Creşterea a venit însă cu riscul de neîncasare a banilor din piaţă, în condiţiile în care statul decontează reţetele după 300 de zile, iar farmaciile independente se zbat să rămână în viaţă.

Totodată creşterea vine într-un climat incert, în care managerii aşteaptă noua formă a taxei pe vânzări (taxa clawback), care a suferit nenumărate modificări în ultimele luni, dar şi implementarea unei noi legi a sănătăţii.

Optimism este şi pe segmentul serviciilor medicale private, care rulează aproximativ jumătate de miliard de euro.

Liderul, MedLife, afacere controlată de familia Marcu, ar putea ajunge anul acesta la un business de 62-63 mil. euro, comparativ cu nivelul de 48,5-49 mil. euro, potrivit unor date preliminare. Rivalii de la Regina Maria au pregătit două scenarii de creştere, ambele cu două cifre procentuale, varianta optimistă mizând pe un avans de peste 20%, iar cea pesimistă pe 10-15%.

Medsana, operator controlat de grupul Athens Medical Center din Grecia, şi-a bugetat în 2012 o creştere de minimum 10%. Clinicile private merg înainte şi cu investiţiile. Cel mai recent anunţ este cel al Romar, care are un buget de 2 mil. euro, bani care vor merge în finalizarea unei noi policlinici în Bucureşti şi în modernizarea celor existente. Clinicile şi-au realizat bugetul din acest an la un curs de 4,4 lei/euro. Potrivit unor informaţii furnizate, compania a avut o cifră de afaceri de 41,2 mil. lei (9,8 mil. euro) în 2010, care a staţionat anul trecut.

Previziuni bune anul are şi în sectorul băuturilor alcoolice

Importatorul de băuturi alcoolice Pernod Ricard România, filiala locală a grupului francez cu acelaşi nume, şi-a construit bugetul din acest an pe o creştere "single digit" (de o cifră, adică sub 10%) şi a luat în calcul "o modestă relansare economică" în condiţiile păstrării taxelor la nivelul actual, după cum spune Tudor Furir, şeful companiei.

La creştere se aşteaptă şi B.D.G. Import, însă estimările companiei sunt că începutul de an va fi dificil la nivelul industriei în care activează. Petru Berciu, general manager al companiei, spunea că cel puţin primele şase luni vor fi dificile, marcate de constrângeri economice ce se vor regăsi într-o scădere a consumului. Cu toate acestea, ţinând cont de faptul că este an electoral, acest lucru ar putea aduce o relaxare fiscală şi o creştere a consumului pe final de an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO