Companii

Bryan Jardine, Wolf Theiss: Piata are urcusuri si coborasuri. Am vazut avocati bucurosi ca au un job

Bryan Jardine, Wolf Theiss: Piata are urcusuri si coborasuri. Am vazut avocati bucurosi ca au un job

Bryan Jardine, managing partner al casei de avocatura Wolf Theiss

03.03.2008, 13:30 367

Bryan Jardine, managing partner-ul american al casei de avocatura Wolf Theiss, a facut din biroul de la Bucuresti al firmei austriece numarul doi dupa cel din Viena, dar este constient ca ritmul de crestere al pietei nu poate fi mentinut la nesfarsit.
"Piata locala de avocatura este foarte competitiva - toate firmele sunt ocupate si fac o treaba buna. Cresterea noastra este dictata de necesitati, in domenii precum banking, real estate sau corporate. (...) Cu toate acestea, piata are urcusuri si coborasuri. In Los Angeles, in anii '90, am vazut avocati care se bucurau sa aiba un job", declara Jardine.
Piata locala de avocatura cunoaste de cativa ani o crestere semnificativa, in care majoritatea firmelor anunta cifre de afaceri mai mari cu 30, 50 sau chiar 70% si noi planuri de ascensiune, atat ca numar de avocati, cat si din punct de vedere al cifrei de afaceri. Jardine spune ca in momentul de fata piata locala nu este afectata direct de criza ipotecara din Statele Unite, insa ramane circumspect pentru evolutia viitoare a pietei.
"Multe tranzactii, incepute in 2007, sunt in derulare si vor fi terminate in primul semestru al acestui an. Interesant va fi ce se va intampla in cel de-al doilea semestru al acestui an, cand s-ar putea vedea efectele sau nu. Raman optimist, tinand cont ca Romania este o tara mare, cu return-uri bune, costuri cu forta de munca inca mici, pe care investitorii nu o pot ignora", apreciaza Jardine.
Wolf Theiss este una dintre cele mai active firme de pe piata, anul trecut inregistrand o crestere de 50% atat in dreptul cifrei de afaceri, cat si in ceea ce priveste numarul de angajati, care a crescut de la 21 la 31 de oameni la inceputul acestui an.
Pana la sfarsitul acestui an, Jardine considera un obiectiv realist atingerea unui numar de 35 de avocati in cadrul biroului din Bucuresti.
"Daca explodeaza piata, in mai-iunie vom face angajari mai mari. Avocatii trebuie tinuti ocupati in permanenta, iar businessul este ciclic", spune Jardine.
Anul trecut firma a fost implicata in trei tranzactii importante pe piata locala, oferind consultanta pentru KazMunaiGas la preluarea Rompetrol, germanilor de la DEGI la preluarea birourilor de la Charlemagne, precum si austriecilor de la Immoeast la achizitionarea unei participatii de 25% in Adama.
"Domeniul imobiliar si cel de fuziuni si achizitii ne aduc circa 70% din venituri, in timp ce banking-ul si litigiile contribuie cu 15% fiecare. Ne propunem cresterea acestor ultime doua domenii in ponderea cifrei de afaceri", spune Jardine.
White & Case este o alta companie straina care si-a anuntat oficial intrarea pe piata locala, unde mai sunt prezente firme cu prezenta internationala precum Linklaters, Clifford Chance, Salans, Schoenherr, CMS Cameron McKenna sau Wolf Theiss.
Piata avocaturii de business din Romania este estimata la o valoare de circa 150 de milioane de euro, aproximativ 90% din venituri fiind realizate de primele 20 de companii de pe piata de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO