Companii

Bayer, cu afaceri de 91 mil. euro pe piata locala, estimeaza ca va reveni pe crestere dupa a treia schimbare de CEO

Bayer, cu afaceri de 91 mil. euro pe piata locala, estimeaza ca va reveni pe crestere dupa a treia schimbare de CEO

Andreas Damaske, general manager al Bayer: Nu am inceput intr-o perioada usoara. In industria de medicamente sunt multe schimbari. Una dintre ele este sistemul de clawback (o taxa pe vanzari- n.red.), iar alta prelungirea termenelor de plata.

06.12.2009, 23:27 371

Grupul german Bayer, care deruleaza activitati pe piatafarmaceutica, in agricultura si in industria auto, estimeaza caanul acesta va avea afaceri similare cu cele inregistrate in 2008,insa in 2010 ar putea trece pe crestere. Grupul a avut anul trecutafaceri de 91 mil. euro pe piata locala.

"Nu am inceput intr-o perioada usoara. In industria demedicamente sunt multe schimbari. Una dintre ele este sistemul declawback (o taxa pe vanzari- n.red.), iar alta prelungireatermenelor de plata", spune Andreas Damaske, general manager alBayer SRL, intr-un interviu acordat ZF.

Damaske a preluat conducerea companiei in luna iulie a acestuian si ii urmeaza in functie lui Laurent Perrier.

Afacerea Bayer este impartita la nivel mondial in mai multedivizii, care actioneaza in domenii diferite: HealthCare(medicamente), CropScience (agricultura) si MaterialScience(industria auto si a materialelor de constructii). Acestor diviziili se mai adauga una numita Bayer Agency Business.

In Romania, grupul are toate aceste divizii, grupate sub umbrelaBayer SRL.

Pe langa pozitia de general manager al Bayer SRL, Damaske estesi seful diviziei de HealthCare. In Romania divizia de Healthcareeste impartita in Bayer Schering Pharma si Bayer Consumer Care.

"Am de fapt trei joburi. Sunt directorul general al Bayer SRL,entitatea legala, pe care intern o numim Senior BayerRepresentative. Pe langa acestea, sunt Bayer HealthcareRepresentative si country division head al Bayer Schering Pharma",explica Damaske. Numirea lui Damske la conducerea companiei nu estesingura schimbare din cadrul Bayer de anul acesta. Grupul germanl-a numit pe Yves Picquet in pozitia de country head al BayerCropScience, in timp ce Christopher Haehner, a preluat conducereadepartamentului financiar.

O alta schimbare in cadrul Bayer a reprezentat-o numirea luiCatalin Radu, fostul sef al diviziei de healthcare din Romania cadirector de marketing pe una dintre diviziile din regiune carecuprinde Romania, zona Balcanilor, Africa, Rusia, si zona Golfului.Regiunea in care lucreaza genereaza afaceri anuale de pana la 200mil. euro, din cele 6,3 mld. euro din Europa.

Cea mai mare divizie din portofoliu este cea farmaceutica, careanul trecut a avut o cifra de afaceri de 30 mil. euro.

Momentul lansarii de noi produse, sub semnulintrebarii

"Intentionam sa lansam noi produse, dar nu stiu sigur daca acestlucru se va intampla in 2010. Depinde mult de legislatie. In 2009am lansat un produs", afirma Damaske.

Medicamentul cu cele mai mari vanzari din portofioliul companieieste Betaferon (pentru scleroza multipla) care anul acesta ar puteainregistra vanzari de 6 mil. euro. O valoare similara este bugetatasi in 2010.

Una dintre ariile din portofoliu pe care Bayer are o prezentasolida este cea de contraceptive orale, unde are o cota de piata de55,15% in perioada octombrie 2008 - septembrie 2009.

In unitati, cota de piata a companiei este de 38,2%.

Incepand cu luna aprilie, compania a inregistrat o scadere avanzarilor pe acest segment. Intreaga piata de pilule din Romania ascazut in valoare la 13,9 mil. euro in 2009 fata de 14,8 mil. euroin 2008. In volum evolutia a fost similara, piata ajungand la 5,1mil. de unitati comparativ cu 5,8 mil. unitati in 2008.

Primele "licariri de speranta" in industriaauto

In primele noua luni ale acestui an, Bayer SRL a avut o cifra deafaceri de 76 mil. euro, nivel similar cu cel din acelasi intervalal anului 2008.

"Prioritatea mea pentru 2010 este sa pregatim ceea ce numimplatforma, adica functiile suport precum HR-ul, contabilitatea,administrativ. Vrem sa intarim aceasta zona, sa avem suport mai bunpentru divizii. In acest moment, inca incerc sa inteleg cum merglucrurile pentru ca nu sunt un fan al schimbarilor doar de dragulschimbarii. Daca vad ca sunt unele zone care se pot imbunatati,atunci ma gandesc sa fac schimbari", spune Damaske.

In cadrul Bayer una dintre diviziile cele mai afectare esteMaterialScience, care produce pentru industria auto.

"Nu este niciun secret ca industria auto este destul deafectata. Ca o consecinta, si furnizorii sunt afectati. Vad insa caaceasta parte isi revine. Sunt primele "licariri de speranta".

Este foarte dificil de spus daca am ajuns intr-un punct in careindustria va creste sau sunt doar "mici licariri", afirma sefulBayer, grup in cadrul caruia lucreaza 230 de angajati in toatediviziile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO