Bayer, cu afaceri de 91 mil. euro pe piata locala, estimeaza ca va reveni pe crestere dupa a treia schimbare de CEO

Autor: Ioana David 06.12.2009

Grupul german Bayer a schimbat trei sefi anul acesta si se pregateste de cresterea afacerilor anul viitor.



Grupul german Bayer, care deruleaza activitati pe piata farmaceutica, in agricultura si in industria auto, estimeaza ca anul acesta va avea afaceri similare cu cele inregistrate in 2008, insa in 2010 ar putea trece pe crestere. Grupul a avut anul trecut afaceri de 91 mil. euro pe piata locala.

"Nu am inceput intr-o perioada usoara. In industria de medicamente sunt multe schimbari. Una dintre ele este sistemul de clawback (o taxa pe vanzari- n.red.), iar alta prelungirea termenelor de plata", spune Andreas Damaske, general manager al Bayer SRL, intr-un interviu acordat ZF.

Damaske a preluat conducerea companiei in luna iulie a acestui an si ii urmeaza in functie lui Laurent Perrier.

Afacerea Bayer este impartita la nivel mondial in mai multe divizii, care actioneaza in domenii diferite: HealthCare (medicamente), CropScience (agricultura) si MaterialScience (industria auto si a materialelor de constructii). Acestor divizii li se mai adauga una numita Bayer Agency Business.

In Romania, grupul are toate aceste divizii, grupate sub umbrela Bayer SRL.

Pe langa pozitia de general manager al Bayer SRL, Damaske este si seful diviziei de HealthCare. In Romania divizia de Healthcare este impartita in Bayer Schering Pharma si Bayer Consumer Care.

"Am de fapt trei joburi. Sunt directorul general al Bayer SRL, entitatea legala, pe care intern o numim Senior Bayer Representative. Pe langa acestea, sunt Bayer Healthcare Representative si country division head al Bayer Schering Pharma", explica Damaske. Numirea lui Damske la conducerea companiei nu este singura schimbare din cadrul Bayer de anul acesta. Grupul german l-a numit pe Yves Picquet in pozitia de country head al Bayer CropScience, in timp ce Christopher Haehner, a preluat conducerea departamentului financiar.

O alta schimbare in cadrul Bayer a reprezentat-o numirea lui Catalin Radu, fostul sef al diviziei de healthcare din Romania ca director de marketing pe una dintre diviziile din regiune care cuprinde Romania, zona Balcanilor, Africa, Rusia, si zona Golfului. Regiunea in care lucreaza genereaza afaceri anuale de pana la 200 mil. euro, din cele 6,3 mld. euro din Europa.

Cea mai mare divizie din portofoliu este cea farmaceutica, care anul trecut a avut o cifra de afaceri de 30 mil. euro.

Momentul lansarii de noi produse, sub semnul intrebarii

"Intentionam sa lansam noi produse, dar nu stiu sigur daca acest lucru se va intampla in 2010. Depinde mult de legislatie. In 2009 am lansat un produs", afirma Damaske.

Medicamentul cu cele mai mari vanzari din portofioliul companiei este Betaferon (pentru scleroza multipla) care anul acesta ar putea inregistra vanzari de 6 mil. euro. O valoare similara este bugetata si in 2010.

Una dintre ariile din portofoliu pe care Bayer are o prezenta solida este cea de contraceptive orale, unde are o cota de piata de 55,15% in perioada octombrie 2008 - septembrie 2009.

In unitati, cota de piata a companiei este de 38,2%.

Incepand cu luna aprilie, compania a inregistrat o scadere a vanzarilor pe acest segment. Intreaga piata de pilule din Romania a scazut in valoare la 13,9 mil. euro in 2009 fata de 14,8 mil. euro in 2008. In volum evolutia a fost similara, piata ajungand la 5,1 mil. de unitati comparativ cu 5,8 mil. unitati in 2008.

Primele "licariri de speranta" in industria auto

In primele noua luni ale acestui an, Bayer SRL a avut o cifra de afaceri de 76 mil. euro, nivel similar cu cel din acelasi interval al anului 2008.

"Prioritatea mea pentru 2010 este sa pregatim ceea ce numim platforma, adica functiile suport precum HR-ul, contabilitatea, administrativ. Vrem sa intarim aceasta zona, sa avem suport mai bun pentru divizii. In acest moment, inca incerc sa inteleg cum merg lucrurile pentru ca nu sunt un fan al schimbarilor doar de dragul schimbarii. Daca vad ca sunt unele zone care se pot imbunatati, atunci ma gandesc sa fac schimbari", spune Damaske.

In cadrul Bayer una dintre diviziile cele mai afectare este MaterialScience, care produce pentru industria auto.

"Nu este niciun secret ca industria auto este destul de afectata. Ca o consecinta, si furnizorii sunt afectati. Vad insa ca aceasta parte isi revine. Sunt primele "licariri de speranta".

Este foarte dificil de spus daca am ajuns intr-un punct in care industria va creste sau sunt doar "mici licariri", afirma seful Bayer, grup in cadrul caruia lucreaza 230 de angajati in toate diviziile.