Companii

Banca germana DEG a preluat 17% din capitalul Motoractive

31.01.2003, 00:00 14

Banca Germana pentru Investitii si Dezvoltare (DEG) va prelua aproape 17% din capitalul social al societatii de leasing Motoractive, contra unei injectii de 500.000 $ in capitalul acestei companii.
DEG a incheiat ieri cu un acord de finantare totala de in valoare de 9 milioane de euro cu Motoractive.
"Din aceasta valoare 500.000 de euro vor reprezenta participatia bancii germane la capitalul Motoractive, iar restul va reprezenta imprumut pe termen de cinci ani", a declarat Stefan Coroianu, directorul general al societatii de leasing.
Capitalul social al Motoractive este de 2,5 milioane de euro dar va fi majorat, in acest an, pana la cel putin trei milioane de euro, urmand ca jumatate de milion de euro sa reprezinte participatia DEG, care va ajunge astfel o pondere de 17%.
Potrivit acestuia, fondurile obtinute vor fi utilizate in principal pentru cresterea finantarilor pentru intreprinderile mici si mijlocii.
"Conditiile imprumutului sunt in general similare cu cele pe care le-am obtinut pana acum de pe piata romaneasca, insa avantajul principal este volumul ridicat al acestui imprumut si perioada lunga de rambursare", a mai spus Coroianu.
Motoractive a acordat anul trecut, potrivit directorului general, finantari de 19 milioane de euro, urmand ca anul acesta valoarea sa creasca cu 30%, pana la 25 de milioane de euro.
Autoturismele (60%) si autovehiculele (35) reprezinta cea mai mare parte din totalul finantarilor de anul trecut ale companiei. "In acest an, se va dubla ponderea echipamentelor industriale - de la 5% la 10%", crede reprezentantul Motoractive.
Potrivit acestuia, leasingul imobiliar nu este o prioritate pentru companie, cel putin in acest an. "Vom oferi servicii de leasing imobiliar abia de anul viitor", adauga Coroianu.
Infiintata in 1999, Motoractive este o companie de leasing independenta, adica nu este afiliata niciunei banci sau companii.
Actionarul principal al Motoractive este din luna septembrie a anului trecut Fondul Romano-American de Investitii (FRAI), care detine 98% din actiuni, dupa ce a achizitionat participatiile detinute de Oresa Ventures si Romanian Investment Fund.
Fondul Romano-American de Investitii a fost infiintat in anul 1994 de catre presedintele SUA si Congresul american, pentru a sprijini firmele private in Romania. De atunci, FRAI a coordonat si a participat la investitii de capital de peste 200 de milioane de dolari.
Deutsche Investitions und Entwicklungsgesellschaft (DEG) este una din cele mai mari institutii financiare din Europa, membra a grupului Kreditanstalt fA1r Wiederaufbau - KfW. Anul trecut, DEG a investit in Romania peste 30 de milioane de euro, unul dintre proiecte fiind cel pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apa a Bucurestiului. DEG agreeaza participatii minoritare (intre 5 si 25%) si imprumuturi pe termen lung (de regula 5-10 ani).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO