Companii

Aventis Pharma, atenta la diabet

23.10.2003, 00:00 110



Incepand de anul trecut, Aventis Pharma Romania a creat o echipa dedicata in intregime diabetologilor si pacientilor diabetici. Pe langa insulinele Aventis Insuman, echipa promoveaza un antidiabetic oral nou, din clasa sulfonilureelor de generatia a treia - Amaryl - si a lansat primul analog de insulina cu durata lunga de actiune - Lantus.



Aceasta atentie sporita pe care compania o acorda tratamentului diabetului zaharat intervine in contextul in care numarul pacientilor nou diagnosticati este in crestere de la an la an in Romania, urmand de altfel tendinta manifestata la nivel global.



Pe de alta parte, numarul pacientilor tratati cu insulina ramane relativ mic comparativ cu tarile vestice. La jumatatea anului in curs, in Romania procentul acestora era de circa 18,32% din totalul numarul de persoane cu diabet zaharat, si respectiv 10,74% din totalul celor cu diabet zaharat tip 2.



In Statele Unite spre exemplu, ponderea celor tratati cu insulina variaza intre 22% - in cazul celor care au dobandit diabet zaharat de cel mult patru ani - si peste 58% - la cei care au aceast boala de peste 20 de ani.



In Germania, numarul celor care urmeaz insulinoterapie reprezint, in medie, 30% din totalul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. Dintre celelalte forme de terapii, tratamentul oral are o pondere de peste 40%, iar dieta de aproape 30%.



La sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor furnizate de Comisia de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Ministerului Sanatatii, in Romania existau 409.243 de persoane cu diabet zaharat, 34.724 cu diabet zaharat tip 1 si 374.519 cu diabet zaharat tip 2. Dintre acestea, 318.484 erau tratate medicamentos.



Numarul celor care urmau insulinoterapie se ridica la 74.976 persoane, cei tratati doar cu terapie orala reprezentand 243.508 pacienti, iar cei doar cu dieta 90.759 persoane.





Cu insulina, mai incet



La nivel european, Romania are cei mai putini pacienti tratati cu insulina. Aceasta situatie are la baza si faptul ca se prefera inca sa se prescrie medicatie anti-diabetica orala, pentru ca, in cazul administrtrii insulinei, pacientii trebuie educati, trebuie sa stie cum si cand sa-si administreze tratamentul.



"Desi insulinoterapia este cea mai eficienta metoda de tratament pentru obtinerea controlului glicemic, ea este frecvent amanata sau dozele de insulina administrate sunt inadecvate din cauza fricii de hipoglicemie", apreciaza profesorul Julio Rosenstock de la Centru de Diabet si Endocrinologie din Dallas, Texas.



Lantus - analogul de insulina cu durata lunga de actiune - asigura un control al glicemiei bazale atat in diabetul zaharat tip 1, cat si in cel tip 2, printr-o singura administrare zilnica, absorbtia insulinei de la locul de administrare facandu-se constant si oferind pacientului un control al glicemiei bazale pe durata a 24 de ore. Insulinele cu actiune intermediara (insulinele NPH) au un profil de actiune care prezinta "un varf de actiune", perioada in care efectul hipoglicemiant este maxim.



Lantus poate fi administrat in orice moment al zilei, dar este necesar sa se respecte zilnic aceeasi ora de administrare. Aceasta noua insulina a fost autorizata si pentru administrarea pediatrica, la copiii cu varsta peste sase ani, atat in Statele Unite, cat si in Uniunea Europeana.



Prin profilul su de actiune, Lantus imita eliberarea bazala, naturala, fiziologica de insulina, pacientii sub tratament obtinand un control metabolic mai bun, cu un risc redus de aparitie a episoadelor de hipoglicemie in cursul noptii.



Conform unei studiu care a inclus peste 2.300 de pacienti cu diabet zaharat tip 2, realizat sub conducerea profesorului Rosenstock, tratamentul cu Lantus este asociat cu o reducere de 29% a numarului total de hipoglicemii, si respectiv o reducere cu 40% a numarului de hipoglicemii nocturne confirmate fata de tratamentul cu insulina cu actiune intermediara (NPH).



De asemenea, potrivit datelor furnizate de trei studii clinice de faza intai, cercetatori din Statele Unite si Italia au constatat ca o singura doza de Lantus produce fluctuatii mai mici ale insulinemiei serice comparativ cu insulina NPH si insulina ultralenta.



Aceasta variabilitate mai mica a insulinemiei serice asociata tratamentului cu Lantus asigura o mai mare predictibilitate a actiunii insulinei si, corespunzator, o rata mai redusa a hipoglicemiilor.



Produsul Aventis a fost lansat in vara anului 2000, prima piata pe care a fost comercializata fiind Germania, urmata in primavara urmatoare de Statele Unite si de Marea Britanie.



Pacientii romani pot beneficia de aceasta insulina gratuit, pe baza de prescriptie medicala in cadrul Programului National de Diabet, incepand din luna aprilie a acestui an.



In anul 2002, Lantus a generat la nivel global vanzari in valoare de 299 milioane de euro, iar in primele sase luni ale acestui an veniturile obtinute de Aventis Pharma din comercializarea acestui produs s-au ridicat la 199 milioane de euro.



Chiar daca Lantus este preconizat sa devina "vedeta" portofoliului companiei pentru diabet, Aventis mai comercializeaza si alte produse care se adreseaza acestei boli. Printre ele se numara Amaryl, o sulfoniluree cu administrare zilnica in priza unica, folosita in tratamentul oral al diabetului tip 2.



Amaryl reduce nivelul glicemiei, marind secretia de insulina. Poate fi administrat ca monoterapie, in combinatie cu insulina sau metaformina, sau alt tratament diabetic oral.





Insulina care se trage pe nas



Fiind lansat pe plan international in 1996, Amaryl este disponibil in prezent in peste 50 de tari, printre care si Romania, incepand cu anul 2000. Amaryl a generat, in 2002, venituri globale de 578 milioane de euro, in vreme ce grupul de insuline Insuman a consemnat vanzari de 172 de milioane de euro.



Insuman este o insulina umana biosintetica identica cu cea produsa de corpul omenesc si este folosita pentru tratarea diabetului tip 1 si tip 2. A fost lansata in Germania in 1999, fiind disponibila la ora actuala in aproximativ 15 tari. In Romania, Insuman a fost inregistrat si pus la dispozitia pacientilor din iulie 2001.



In afara de aceste produse, Aventis mai dezvolta in prezent inca trei produse destinate bolnavilor de diabet - Exubera (o insulina inhalatorie, dezvoltata in colaborare cu Pfizer), Apidra (un analog injectabil de insulina cu actiune rapida si DiaPep277 (un compus aflat inca in faza de testare pentru diabetul tip 1 si diabetul latent auto-imun al adultului - DLAA).





Fabrica pentru Lantus



Preocuparea Aventis pentru diabet a determinat compania sa construiasca, la Frankfurt, cea mai moderna fabrica de insulina, destinata in exclusivitate producerii de Lantus. Aceasta a fost inaugurata in luna septembrie, in prezenta a circa 600 de reprezentanti ai producatorului de medicamente si ai comunitatii medicale.



Fabrica a necesitat o investitie initiala in valoare de 160 de milioane de euro, urmand ca alte 100 de milioane de euro sa fie alocate pentru o noua facilitate de productie in cadrul acesteia.



"Acest centru de productie va putea acoperi necesarul de insulina a peste doua milioane de pacienti din intreaga lume, imbunatatind standardul tratamentelor si reducand pe termen lung costul complicatiilor cronice ale diabetului", a declarat, cu ocazia inaugurarii, Igor Landau, presedintele consiliului director al Aventis.



De asemenea, el a estimat vanzarile de Lantus din urmatorii doi-trei ani la mai mult de un miliard de euro, anticipand totodata o cerere in crestere pentru aceasta insulina in perioada urmatoare.



Pentru ansamblul anului trecut, Aventis a raportat vanzari totale de 17,6 miliarde de euro si a investit in cercetare si dezvoltare 3,1 miliarde de euro. Pe plan mondial, compania farmaceutica are peste 70.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO