Companii

Austrian Airlines si KLM cresc zborurile spre Romania

14.09.2004, 00:00 31

Compania aeriana Austrian Airlines mizeaza in acest an pe incasari de 23-25 milioane euro in Romania, pe fondul unei cresteri cu 25% a traficului turistic.
"Ne aflam pe un trend ascendent care va continua si in perioada urmatoare, segmentul calatoriilor de afaceri fiind in crestere. In primele sapte luni, vanzarile s-au cifrat la 15,3 milioane de euro si ne asteptam la cresteri si in urmatoarele luni astfel incat sa ajungem la 23-25 de milioane de euro pe intregul an", a declarat Alina Balint, reprezentant de vanzari Austrian Airlines in Romania.
Potrivit acesteia unul din principalii factori care au determinat cresterea cererii pentru Austrian Airlines este intensificarea relatiilor economice dintre Romania si Austria.
"Austria este tara din care provin cele mai multe investitii straine in Romania, ceea ce se reflecta si in traficul turistic dintre cele doua tari. In cazul Austrian Airlines, traficul de pasageri pe cursele din si spre Romania s-a majorat cu circa 25% in acest an. Cresterea fost sustinuta si de introducerea unor noi curse, astfel pe ruta Bucuresti-Viena avem anul acesta patru zboruri pe zi, fata de numai unul anul trecut", a adaugat Balint.
Ea a apreciat ca, pe termen lung, preluarea SNP Petrom de catre compania petroliera austriaca OMV va stimula si mai mult traficul de afaceri intre cele doua tari.
Cota de piata a companiei Austrian Airlines a avansat de la circa 7% la inceputul anului la 10% in iulie. Austrian a vandut in perioada ianuarie-august circa 25.000 de bilete in Romania, iar gradul mediu de ocupare al aeronavelor a variat in acest an intre 50% si 70%, in functie de perioada, potrivit lui Balint.
Ea a mai mentionat totodata ca Austrian Airlines vizeaza introducerea unor noi curse de pe aeroporturile din provincie, cererea pentru Bucuresti fiind deocamdata acoperita.
Compania austriaca opereaza 24 de zboruri saptaminale spre Austria, cu plecare din Bucuresti, Timisoara si Cluj, in parteneriat cu Tarom. Austrian are in program patru zboruri zilnice intre Bucuresti si Viena, precum si zece zboruri saptaminale din Timisoara si alte trei din Cluj. Una dintre aeronavele companiei, un Airbus 319, a primit ieri denumirea de "Bucharest", ocazie cu care a sosit in Romania presedintele companiei austriece, Vagn Soerensen.
Dealtfel, intreaga piata a zborurilor aeriene a cunoscut anul acesta  crestere puternica fata de anul trecut. Vanzarile de bilete de avion prin intermediul agentiilor de turism au crescut cu 22,16% pe primul semestru al acestui an pana la 90,8 milioane de euro, a anuntat biroul IATA din Romania, organismul care monitorizeaza zborurile civile de pe teritoriul Romaniei. Pe intregul an este posibil sa depaseasca pragul de 200 de milioane de euro.
Compania austriaca are o flota de 100 de avioane si zboara in 130 de orase din 66 de tari. Anul trecut,  grupul a transportat la nivel international 8,5 milioane de pasageri si mizeaza in 2004 pe atingerea pragului de zece milioane de pasageri.



KLM creste frecventa curselor Amsterdam-Bucuresti
O alta companie aeriana, KLM Royal Dutch Airlines - a anuntat ca va opera o crestere a frecventei zborurilor pe ruta Amsterdam-Bucuresti si invers, incepand cu luna noiembrie a acestui an. Zborurile se vor face cu  aeronave Boeing 737, cu o capacitate de 127 de locuri pentru cele doua clase.Cu acest zbor numarul total zilnic de pasageri pe relatia Bucuresti creste la 479. Orarul curselor va optimiza legaturile cu celelalte destinatii internationale.
Cea de-a treia cursa a fost introdusa ca urmare a mediului economic tot mai favorabil si vine ca un raspuns la solicitarile sporite privind o capacitate mai mare de transport si legaturi mai rapide, spune KLM.
" Aceasta cursa va intari pozitia strategica a companiei noastre in regiune si va fi, de asemenea, benefic pentru economia si comertul romanesc , prin facilitarea accesului la Aeroportul Schipol din Amsterdam, unul din nodurile europene majore ale retelei de zboruri mondiale", a afirmat Paul  Gregorowitsch, vicepresedinte executiv pe partea comerciala  la KLM.  
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO