Companii

ANALIZĂ ZF. Cum ajung firme locale de construcţii pe podiumul judeţului la cifra de afaceri? Contractele cu autorităţile locale deschid calea unor afaceri de zeci de milioane de lei

ANALIZĂ ZF. Cum ajung firme locale de construcţii pe...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.12.2023, 16:00 70

 Simion Tehnoconstruct din Botoşani, Drum Concept din Bucureşti, Coral din Tulcea, Coni din Prahova sunt numai câteva exemple de companii despre care Ziarul Financiar a scris de-a lungul anului 2023, după ce s-au remarcat fie prin faptul că s-au clasat între primele douăzeci de firme de profil la nivel naţional după cifra de afaceri, fie prin dinamica surprinzătoare de la un an la altul, ajungând să-şi majoreze veniturile chiar şi de mai mult de zece ori.

Contractele publice pentru reabilitări, reamenajări sau chiar construcţii de la zero încheiate cu autorităţile loca­le sunt sursa de oxigen pen­tru zeci, sute de companii de construcţii din Româ­nia, care reuşesc astfel nu doar să supravieţuiască, ci chiar să devină campioane în judeţele în care activează în ceea ce priveşte cifra de afaceri.

Obiceiul de a se „abona“ la proiectele de construcţii locale este însă adesea peri­culos, fapt care se vede şi în calitatea unor lucrări. Cel mai recent exemplu vine de la Odorheiu Secuiesc, unde peretele unei clă­diri care funcţiona ca internat s-a prăbuşit pur şi simplu, în proximitatea ei având loc lucrări la reţeaua de canalizare. Bilanţul: un adolescent de 17 ani a murit, iar trei tinere se află în spital.

Firma care se ocupa de lucrări, Lareno Fa din judeţul Harghita, are o relaţie de lun­gă durată cu autorităţile locale, concre­tizată prin 72 de contracte de achiziţii pu­blice. Primăria municipiului Odorheiu Se­cu­iesc, comuna Dealu, comuna Mugeni, co­mu­na Mereşti, comuna Căpâlniţa sunt nu­mai câteva dintre unităţile administrativ-te­ri­toriale, toate din Harghita, care au asi­gu­rat ascensiunea Lareno Fa în judeţ şi su­pra­vieţuirea în piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO