ANALIZĂ ZF. Cum ajung firme locale de construcţii pe podiumul judeţului la cifra de afaceri? Contractele cu autorităţile locale deschid calea unor afaceri de zeci de milioane de lei

Autor: Alina-Elena Vasiliu 21.12.2023

 Simion Tehnoconstruct din Botoşani, Drum Concept din Bucureşti, Coral din Tulcea, Coni din Prahova sunt numai câteva exemple de companii despre care Ziarul Financiar a scris de-a lungul anului 2023, după ce s-au remarcat fie prin faptul că s-au clasat între primele douăzeci de firme de profil la nivel naţional după cifra de afaceri, fie prin dinamica surprinzătoare de la un an la altul, ajungând să-şi majoreze veniturile chiar şi de mai mult de zece ori.

Contractele publice pentru reabilitări, reamenajări sau chiar construcţii de la zero încheiate cu autorităţile loca­le sunt sursa de oxigen pen­tru zeci, sute de companii de construcţii din Româ­nia, care reuşesc astfel nu doar să supravieţuiască, ci chiar să devină campioane în judeţele în care activează în ceea ce priveşte cifra de afaceri.

Obiceiul de a se „abona“ la proiectele de construcţii locale este însă adesea peri­culos, fapt care se vede şi în calitatea unor lucrări. Cel mai recent exemplu vine de la Odorheiu Secuiesc, unde peretele unei clă­diri care funcţiona ca internat s-a prăbuşit pur şi simplu, în proximitatea ei având loc lucrări la reţeaua de canalizare. Bilanţul: un adolescent de 17 ani a murit, iar trei tinere se află în spital.

Firma care se ocupa de lucrări, Lareno Fa din judeţul Harghita, are o relaţie de lun­gă durată cu autorităţile locale, concre­tizată prin 72 de contracte de achiziţii pu­blice. Primăria municipiului Odorheiu Se­cu­iesc, comuna Dealu, comuna Mugeni, co­mu­na Mereşti, comuna Căpâlniţa sunt nu­mai câteva dintre unităţile administrativ-te­ri­toriale, toate din Harghita, care au asi­gu­rat ascensiunea Lareno Fa în judeţ şi su­pra­vieţuirea în piaţă.