Companii

Americanii de la Bunge inchid a treia fabrica. Peste 700 de angajati, concediati in mai putin de trei ani

Americanii de la Bunge inchid a treia fabrica. Peste 700 de angajati, concediati in mai putin de trei ani

Mandatul de aproape doi ani al lui Michael Whitney la conducerea operatiunilor Bunge Romania cuprinde doua inchideri de fabrici, o achizitie de 10 mil. euro si consolidarea primei pozitii pe o piata de 250 mil. euro

28.01.2008, 18:00 206

In ultimii trei ani, restructurarile realizate de Bunge si inchiderea progresiva a trei fabrici (Bucuresti, Oradea si Iasi) au insemnat concedierea a peste 700 de angajati. "Ca in oricare alta afacere, realizam evaluari constante ale bazei de costuri pentru a asigura si optimiza eficienta companiei si a ramane competitivi. Anul 2007 a fost o provocare cu cresteri ale preturilor atat ale materiei prime, cat si a ambalajelor si a costurilor energetice. 2008 se anunta la fel de provocator, asa ca am decis ca este necesara o restructurare a operatiunilor noastre industriale", au declarat reprezentantii companiei.
Potrivit surselor citate, fabricile inchise de Bunge erau pe pierderi, inclusiv in 2006, insa reprezentantii companiei nu au precizat valoarea vanzarilor de anul trecut si nici marjele de profit.
Dupa inchiderea fabricii Interoil Oradea, din a doua jumatate a anului trecut, oficialii Bunge declarau ca nu vor inchide fabrica de la Iasi, insa strategia a fost schimbata in urma recoltei slabe inregistrata in 2007.
Compania intentioneaza astfel sa relocheze intreaga productie a fabricii de la Iasi in unitatea achizitionata in 2007 de la producatorul brandului Ulvex, Agricover Buzau, fabrica ce va ramane singura structura de productie detinuta de americani pe piata locala.
Deciziile de reorganizare ale producatorului american nu vizeaza doar piata locala, ci si fabrici din Ungaria sau Bulgaria, strategia Bunge fiind de a aproviziona cat mai eficient o piata regionala.
Astfel, fabrica Bunge de la Buzau va asigura productia necesara si pietei bulgare, zona in care grupul american a inchis o alta fabrica in 2007.
Pe aceleasi principii de eficientizare, si fabrica din Ungaria, de la Martfu, situata aproape de granita cu Romania, va aproviziona partea de vest a Romaniei, dupa ce Bunge a inchis centrul de productie de la Oradea.
"In doua-trei luni, aproximativ 20% din totalul productiei realizata in fabrica de la Buzau va fi comercializata in Bulgaria", au declarat reprezentanti ai companiei.
La Buzau, filiala locala a producatorului american va investi 25 de milioane de euro in modernizarea fabricii care va deveni singurul centru de productie Bunge de pe plan local, dupa inchiderea fabricilor Muntenia din Bucuresti, in 2005, Interoil Oradea, anul trecut, si Unirea Iasi, anul acesta.
"Procesul de modernizare va incepe imediat si va dura intre 9-12 luni pana va fi finalizat, iar investitia va acoperi toate aspectele industriale si de productie: strivire, rafinare, imbuteliere si depozitare", au spus reprezentantii Bunge.
Potrivit agentiei de stiri din Bulgaria, Novinite, Bunge intentiona de anul trecut sa relocheze intreaga productie de uleiuri vegetale din Dobrici in Romania si sa pastreze in Bulgaria numai fabrica de cereale.
De asemenea, anul trecut, Michael Whitney a declarat pentru ZF ca fabrica de la Buzau ar putea asigura productia de uleiuri pentru Bulgaria. "Odata cu noua recolta din Bulgaria, in septembrie-octombrie, fabrica din Buzau ar putea prelua productia pentru Bulgaria. Momentan insa, Martfu este in continuare cea mai buna alegere", spunea in iulie anul trecut directorul general Bunge Romania.
Bunge a achizitionat divizia de uleiuri a brandului Kaliakra din Bulgaria in anul 2002, acelasi an in care producatorul a intrat pe piata romaneasca prin achizitia Cerealcom Iasi, detinatoarea fabricii Unirea Iasi.
Bunge detine in prezent circa 40% din piata uleiurilor vegetale prin intermediul brandurilor Floriol si Soreanca, Unisol, Ulvex, Raza Soarelui si Rumen.
In urma inchiderii fabricii Muntenia din Bucuresti si a vanzarii terenului cu o suprafata de sase hectare catre grupul spaniol de dezvoltare imobiliara si constructii GEA Prasa, Bunge a obtinut aproximativ 29 mil. de euro. De aceea, aceeasi strategie se asteapta a fi pusa in aplicare si in cazul fabricilor din Oradea si Iasi.
"In 2008 vom decide ce vom face cu terenul pe care a fost situata fabrica din Oradea, dar clar una dintre optiuni este sa oferim terenul spre vanzare", au adaugat acestia.
Piata uleiurilor, estimata la peste 250 mil. euro, a fost afectata in ultimii ani si de fluctuatiile de curs valutar, care au dus la sistarea exporturilor pentru multi producatori. Mai mult chiar, afacerile detinute de antreprenori locali s-au reorientat inspre biodiesel sau au fost scoase la vanzare, cum este cazul producatorului Ultex Tandarei, detinut de omul de afaceri Ilie Nitescu.


Eficienta americana

august 2005 - Bunge inchide fabrica de ulei Muntenia din Bucuresti, unde lucrau 194 de angajati;
ianuarie 2006 - Robert Arsene paraseste functia de director general al Bunge Romania, motivand prin "divergente de opinie" intre el si actionari privind evolutia viitoare a grupului;
iunie 2006 - Michael Whitney preia functia de director general al Bunge Romania;
octombrie 2006 - grupul american vinde terenul fostei abrici din Bucuresti catre dezvoltatorul spaniol Gea Prasa, intr-o tranzactie de 29 mil. euro;
martie 2007 - Bunge cumpara divizia de uleiuri vegetale a grupului Agricover, intr-o tranzactie estimata la 10 mil. euro;
iunie 2007 - Bunge anunta ca va inchide fabrica de ulei Interoil Oradea, unde lucrau 210 persoane;
ianuarie 2008 - Bunge anunta ca va inchide si fabrica de la Iasi, unde lucreaza 300 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO