Business Internaţional

Wall Street a cheltuit numai pe lobby 286 mil. dolari

24.05.2010, 23:08 14

Milioanele de dolari pe care Wall Street le-a indreptat cugenerozitate catre Congresul american pentru a evita reformareasectorului financiar nu au avut efectul scontat pe fondulprotestelor publicului care-i considera pe bancheri si traderiresponsabili pentru propriile probleme financiare, scrie agentia depresa Thomson Reuters.

Firmele de servicii financiare si de investitii, bancilecomerciale, companiile de asigurari si alte entitati interesatedirect de reforme au cheltuit peste 286 de milioane de dolari (228mil. euro) pe actiuni de lobby avand drept tinta Congresul americande la lansarea dezbaterilor privitoare la reformarea sistemuluifinanciar in cadrul Camerei Reprezentantilor in vara anuluitrecut.

Interesele financiare au directionat, de asemenea, 56 demilioane de dolari catre membrii Camerei si ai Senatului in aceaperioada. Jumatate din aceasta suma a revenit democratilor, carecontroleaza cele doua camere.

Insa, in conditiile in care rata somajului din Statele Unite sesitueaza aproape de 10%, iar economia inca schiopateaza, analistiispun ca banii de pe Wall Street se dovedesc a fi neobisnuit deineficienti in randul membrilor Senatului si ai CamereiReprezentantilor.

Sentimentul general din cadrul Congresului nu pare a fifavorabil intereselor de pe Wall Stree in conditiile in caremasurile de reformare din temelii a industriei financiare americanese apropie de aprobarea finala.

Reformele ar putea eroda puternic profiturile bancilor. RichardBove, analist bancar, declara recent ca legislatia adoptata inacest sens ar putea reduce capacitatea de castig a industriei cuaproximativ 25%.

Camera de Comert a Statelor Unite, care se asteapta sa cheltuie3 milioane de dolari pe actiuni de lobby impotriva reformelor dindomeniul financiar, s-a angajat sa lupte impotriva masurilorinacceptabile pana la capat. Legislatorii spera insa sa votezevarianta de compromis intre proiectul adoptat in decembrie deCamera Reprezentantilor si cel adoptat recent de Senat inainte de 4iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO