Business Internaţional

Wagoner, optimist cu privire la viitorul GM

08.06.2006, 00:00 13

Presedintele si directorul executiv al GM, Rick Wagoner, a incercat la intalnirea anuala a actionarilor sa-i asigure pe acestia ca sunt pe drumul cel bun, chiar daca tinta de scadere a costurilor furnizorilor cu 1 mld. dolari nu va fi atinsa, informeaza CNNMoney.

Wagoner a declarat ca exista posibilitatea inchiderii mai multor uzine pe langa cele 12 care se vor inchide in 2008. Ca raspuns, actionari au sustinut proiectul de modificare a modului de alegere a directorilor, care au acum nevoie de votul majoritatii pentru a fi numiti in functie.

Dupa declaratiile lui Wagoner, valoarea actiunilor a scazut cu circa 3%. Anul acesta actiunile GM au avut o evolutie acceptabila, avand cea mai buna performanta din cadrul companiilor care compun indicele Dow Jones. Fata de cotatia care s-a inregistrat in ziua de tranzactionare care a coincis cu ultima intalnire a actionarilor, valoarea actiunilor a scazut cu 16%, inregistrand numai pe parcursul ultimei saptamani o scadere de 12%. Wagoner spune ca se inregistreaza progrese majore si ca va putea scadea costurile operatiunilor din America de Nord cu 7 mld. dolari, dar din cauza cresterii preturilor materiilor prime nu va putea atinge economia de 1 mld. dolari la achizitiile de la furnizori.

Directorul GM nu a dat detalii in legatura cu finalizarea disponibilizarilor si numarul total al muncitorilor care vor accepta oferta de 140.000 dolari a GM pentru a parasi compania. Unii analisti au evaluat favorabil actiunile companiei in perspectiva ca mult mai multi muncitori decat se asteptau vor accepta oferta companiei, ceea ce va duce la o scadere a costurilor mai rapida decat estimarile initiale, ceea ce il determina pe Wagoner sa declare ca GM "este pe drumul cel bun".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO