Wagoner, optimist cu privire la viitorul GM

Ziarul Financiar 08.06.2006
Presedintele si directorul executiv al GM, Rick Wagoner, a incercat la intalnirea anuala a actionarilor sa-i asigure pe acestia ca sunt pe drumul cel bun, chiar daca tinta de scadere a costurilor furnizorilor cu 1 mld. dolari nu va fi atinsa, informeaza CNNMoney.

Wagoner a declarat ca exista posibilitatea inchiderii mai multor uzine pe langa cele 12 care se vor inchide in 2008. Ca raspuns, actionari au sustinut proiectul de modificare a modului de alegere a directorilor, care au acum nevoie de votul majoritatii pentru a fi numiti in functie.

Dupa declaratiile lui Wagoner, valoarea actiunilor a scazut cu circa 3%. Anul acesta actiunile GM au avut o evolutie acceptabila, avand cea mai buna performanta din cadrul companiilor care compun indicele Dow Jones. Fat a de cotatia care s-a inregistrat in ziua de tranzactionare care a coincis cu ultima intalnire a actionarilor, valoarea actiunilor a scazut cu 16%, inregistrand numai pe parcursul ultimei saptamani o scadere de 12%. Wagoner spune ca se inregistreaza progrese majore si ca va putea scadea costurile operatiunilor din America de Nord cu 7 mld. dolari, dar din cauza cresterii preturilor materiilor prime nu va putea atinge economia de 1 mld. dolari la achizitiile de la furnizori.

Directorul GM nu a dat detalii in legatura cu finalizarea disponibilizarilor si numarul total al muncitorilor care vor accepta oferta de 140.000 dolari a GM pentru a parasi compania. Unii analisti au evaluat favorabil actiunile companiei in perspectiva ca mult mai multi muncitori decat se asteptau vor accepta oferta companiei, ceea ce va duce la o scadere a costurilor mai rapida decat estimarile initiale, ceea ce il determina pe Wagoner sa declare ca GM "este pe drumul cel bun".