Business Internaţional

Volkswagen cauta bani mai ieftini

11.05.2005, 19:34 15

Compania germana Volkswagen, cel mai mare producator de automobile din Europa, a inceput negocierile cu zece dintre actualii sai creditori pentru reducerea costului imprumuturilor in valoare de 12,5 miliarde de euro, informeaza bancherii implicati in afacere, citati de Bloomberg.

Bancile, printre care se numara BNP Paribas, Citigroup sau JPMorgan Chase, s-au aratat dispuse sa reduca dobanzile percepute de la Volkswagen, avand in vedere ca producatorul german prezinta un risc mai mic in comparatie cu alti producatori de automobile, cum sunt, de exemplu, rivalii americani de la General Motors si Ford Motor. "Cazul Volkswagen este diferit fata de GM, Ford si chiar DaimlerChrysler. Compania isi schimba modelele si nu are aceleasi probleme legate de plata pensiile fostilor angajati", a spus analistul francez Christophe Boulanger.

Astfel, Volkswagen se alatura altor companii europene care isi reduc costurile finantarii pe fondul competitiei acerbe dintre marile banci, care urmaresc sa investeasca in domenii caracterizate de profituri record.

Compania de utilitati Suez a incheiat in aceasta saptamana negocierile pentru o linie de credit in valoare de 4,5 miliarde de euro, in urma careia isi va reduce costurile de finantare la jumatate.

Directorul general al Volkswagen, Bernd Pischetsrieder, a comunicat luna trecuta actionarilor ca profitul producatorului de automobile va creste in urmatoarele trei trimestre pe fondul accelerarii vanzarilor noilor modele si al reducerii costurilor.

Castigurile realizate in primul trimestru, in valoare de 70 de milioane de euro, au fost de trei ori mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Bancherii au declarat ca rata dobanzii pe care Volkswagen o va plati pentru linia de credit va fi anuntata pe parcursul acestei saptamani. Linia de credit va avea o perioada maxima de maturitate de sapte ani.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO