Business Internaţional

Visul de longevitate al grupului Carlyle

23.06.2003, 00:00 19



David Rubinstein vorbeste calm, aproape neconvingator, si este cu siguranta un conservator, dar cu "c" mic. El pare mai degraba in antiteza cu afaceristul ingraznet sI egocentric al zilelor noastre. Cu toate acestea, Rubinstein, co-fondator al celui mai puternic fond de investitii in actiuni din lume, se gandeste deja la un loc al sau in analele istoriei, scrie Financial Times.



Cristofor Columb, spune el, a fost primul capitalist atras de risc. Rubinstein incearca sa mearga pe urmele marelui explorator. Dar, chiar daca nu a fost primul, Rubinstein este cu siguranta unul dintre cei mai de succes capitalisti si vrea sa fie tinut minte mult timp de acum inainte.



Visul sau este ca grupul Carlyle Group, firma pe care a fondat-o acum 16 ani, sa-I supravietuiasca, lui sI celorlatI doi co-fondatori William Conway sI Daniel D'Aniello.



"Vrem sa cream o institutie care sa le supravietuiasca fondatorilor sI sa fie ceea ce eu numesc - un Goldman Sachs al fondurilor de investitii private", explica el.



In 2003, visul sau pare a fi cel mai aproape de realitate. Carlyle, care controleaza active in valoare de 16 miliarde de dolari, are reputatia de a fi compania cu cele mai multe sI mai bune relatii din lume.



Presedintele sau este Lou Gerstner, fost presedinte al gigantului IBM, iar John Major, fostul prim-ministru al Marii Britanii, este presedintele diviziei europene.



Printre consultantii saI se numara George Bush senior, James Baker, fost secretar de stat al Statelor Unite, sI Arthur Levitt, fost presedinte al Comsiei Pietei de Capital din SUA (SEC).



In 1987, insa, cand a luat fiinta Carlyle lucrurile aratau cu toatul altfel. "Fondurile de actiuni nici macar nu existau", spune el "sI la vremea aceea nu vroiam altceva decat sa reusim sa ne platim chiria".



Compania a incercat din greu sa supravietuiasca dar a facut o greseala majora, care I-a sifonat reputatia sI aproape ca a rupt legaturile cu familia Bush.



Carlyle a cumparat Caterair, o companie pentru catering aerian, sI l-a numit pe George W. Bush in consiliul de administratie. "A fost o afacere total neinspirata", isI aminteste Rubinstein. "Nu cunosteam afacerile de catering aerian , am pus mai multI bani decat era nevoie in afacere sI totul s-a prabusit".



Bush sI-a revenit de pe urma legaturii nefaste cu Caterair, sI la fel sI Carlyle. Rubinstein spune ca cea mai importanta lectie a fost: specializeaza-te sI nu plati niciodata mai mult decat face.



"Cea mai mare parte din valoarea unei achizitii este obtinuta in prima zi daca stii sa cumperi la pretul potrivit", spune el. "Daca platesti prea mult, apraope sigur nu itI revii".



Aceasta tactica a fost motto-ul strategiei Carlyle. In prezent, Carlyle este implicata intr-o serie de negocieri cu Fiat Avio, filiala aerospatiala a grupului italian Fiat. Pentru cei de la Carlyle, pretul este un factor de maxima importanta. Potrivit lui Rubinstein, Carlyle apraope niciodata nu incheie o tranzactie in care sa ofere cel mai mare pret.



"Pretul este important, dar nu intotdeauna decisiv", spune el. "Dar, ceea ce incercam noi este sa-I convingem pe parteneri ca daca ne vand o afacere, noi vom supraveghea foarte bine compania. Acesta este unul dintre motivele pentru care Carlyle a recrutat mereu directori de top sau fosti politicieni - "avem oameni care au condus Statele Unite, Marea Britanie sI IBM" - este mesajul subliminal pe care il transmite Carlyle partenerilor de afaceri - "deci fitI siguri ca putem sa va ajutam sa conducetI compania".



Carlyle a impresionat familia Agnelli, care controleaza Fiat sI altIi precum familia Herssant, proprietarii publicatiei frannceze Le Figaro, George Soros, cunoscutul guru al pietelor financiare.



Rubinstein a tinut insa sa adauge ca Carlyle nu isI datoreaza succesul numelor mari pe care le-a atras drept consultanti. El insista ca influenta poate fi supraeveluata. "Adevarul este ca in zilele noastre, dupa cum merg afacerile, oricat de importanta ar fi o persoana nu-tI poate face rost de o afacere. In Occident, orice activ, de orice dimensiune se vinde printr-o licitatie".



Rubinstein spune adevaratele staruri la Carlyle sunt negociatorii sI nu cei cu multe relatii. Compania are in jur de 300 de astfel de specialisti sI "majoritatea sunt de la Harvard sI au MBA".



"Nici unul dintre cei care au fondat Carlyle acum 16 ani nu ar avea vreo sansa sa fie angajat acum in companie", spune el "Daca CV-ul meu de atunci ar aparea acum pe biroul meu, l-as arunca imediat", adauga el.



georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO