Business Internaţional

Unul dintre suspecţii de comiterea atacurilor de la 11 septembrie contestă regula secretului

Unul dintre suspecţii de comiterea atacurilor de la 11 septembrie contestă regula secretului

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.04.2012, 12:31 248

Unul dintre cei cinci bărbaţi suspectaţi de comiterea atacurilor de la 11 septembrie 2001, care vor fi acuzaţi pe 5 mai, a cerut joi justiţiei militare americane să revizuiască regula secretului ce se aplică declaraţiilor deţinuţilor de la Guantanamo, a anunţat avocatul acestuia, relatează AFP.

În cererea depusă joi, pe care justiţia o examinează mai înainte de a o face publică, avocatul James Connell solicită să se pună capăt "prezumţiei de clasificare" ce se aplică asupra a tot ceea ce deţinuţii de la Guantanamo pot declara.

La întrebarea dacă Ali Abdul Aziz Ali, clientul său, va pleda vinovat sau nevinovat pe 5 mai, la Guantanamo, când va fi citit actul de acuzare, Connell a declarat că nu poate răspunde, deoarece tot ceea ce va spune clientul său este "prezumat clasificat".

"Anumite lucruri pe care deţinuţii le spun sunt clasificate drept secrete ale apărării, alte părţi nu sunt, însă ni se cere să acţionăm ca şi cum ar fi", a declarat el pentru AFP.

Cererea sa, prima în acest caz, încearcă să "deschidă situaţia, astfel încât lucrurile care nu au nimic de a face cu securitatea naţională să poată fi discutate", a adăugat avocatul.

"Prezumţia de clasificare este împotriva necesităţii transparenţei în democraţia noastră şi a regulilor de protecţie a securităţii naţionale. Ea nu serveşte decât la ascunderea adevărului asupra torturii la care aceşti oameni au fost supuşi", a scris el într-un comunicat.

"Conform legii federale, doar informaţii referitoare la armele nucleare sunt prezumate clasificate, toate celelalte trebuind să fie revăzute de un reprezentant al Guvernului (...) înainte să fie clasate ca secret de apărare", a adăugat avocatul.

Această iniţiativă, care urmează să fie discutată la 5 mai, în cadrul audierii, "face parte dintr-o (strategie de) presiune globală menită să deschidă puţin comisiile militare cu scopul ca oamenii să afle ceea ce se întâmplă" în aceste comisii, a subliniat Connell pentru AFP.

Ea intervine după declaraţiile, la Guantanamo, ale unui avocat care a pledat în numele libertăţii presei, pentru a obţine ca mărturia unui acuzat să fie publică.

Pakistanezul Ali Abdul Aziz Ali va fi pus sub acuzare, pe 5 mai, pentru comiterea atentatelor de la 11 septembrie 2001, alături de alţi patru inculpaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO