Business Internaţional

Uniunea Europeana preseaza guvernul ceh sa renunte la "actiunile de aur"

19.01.2005, 00:00 17



Uniunea Europeana a cerut guvernului ceh sa renunte la pastrarea pachetelor de actiuni speciale la companii considerate strategice, pretinzand ca aceasta practica dauneaza liberei concurente, informeaza The Prague Post. Spre deosebire de celelalte recomandari venite de la Comisia Europeana, acestea au fost adoptate rapid. "Suntem hotarati sa urmam linia recomandata de UE si vom reduce numarul companiilor la care detinem actiuni speciale", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de finante, Marek Zeman.



Asa numitele "actiuni de aur", permiteau statului sa se implice in deciziile managementului companiei, lucru care ar fi putut dauna securitatii sau economiei nationale. Statul putea de asemenea sa regularizeze pretul anumitor bunuri sau servicii, preferand sa detina controlul pentru a putea influenta privatizarea unor companii considerate bunuri nationale.



Guvernul a introdus practica detinerii unuor actiuni speciale la inceputul anilor 1990, cand a demarat procesul de privatizare pe scala mare. Guvernul nu dorea sa isi piarda influenta in companiile strategice, rezervandu-si drepturi speciale de vot mai mari decat cele ale noilor investitori, desi nu mai era actionar majoritar. Curtea Europeana de Justitie de decis ca "actiunile de aur" sunt incompatibile cu miscarea libera de capital si in consecinta nu sunt admise.



Petra Krainova, purtatorul de cuvant al National Property Fund, a declarat ca guvernul are de gand sa renunte la toate "actiunile de aur" in urmatorii ani. Initial, guvernul detinea "actiunie de aur" in peste o suta de companii, dar numarul a fost redus la 36 la inceputul anului 2005.



Printre companiile la care statul mai are drepturi privilegiate de vot se numara Cesky Telecom, un numar de companii nucleare si 28 de distribuitori de apa. Pavel Mertlik, economist sef la Raiffeisenbank, crede ca a sosit timpul ca statul sa rezolve aceasta problema.



Guvernul a demarat deja actiunile de reducere a influentei in anumite companii nationalizate. In iunie, a hotarat ca nu va mai extinde intelegerea pe zece ani incheiata cu producatorul de bere Pilsner Urquell. Compania este detinuta de South African Breweries, iar pachetul detinut de guvern este mai mult o formalitate. Pavel Sobisek, economist sef la HVB Bank, considera ca inutilitatea actiunilor de aur a fost demonstrata. "Actiunile de aur distrug piata si a sosit momentul ca acestea sa fie anulate", crede el.



La cinsprezece ani dupa demararea privatizarii, statul are doua alternative: fie joaca dupa aceleasi reguli care restul actionarilor fie pastreaza companiile respective in proprietatea sa", spune Sobisek. "In cazul in care guvernul intrevede riscuri, poate cumpara pachetul majoritar dintr-o companie pentru a detine controlul sau poate alege sa nu o mai privatizeze, cum s-a intamplat in cazul producatorului de bere Budvar", a conchis acesta.



Cu toate ca guvernul a decis sa renunte la pachetele de actiuni din anumite companii, planuieste totusi sa isi mentina influenta in 28 dintre distribuitorii de apa ai tarii. Ministrul agriculturii, Jaroslav Palas crede ca renuntarea la pachetele de actiuni de aur detinute la distribuitorii de apa ar putea avea drept consecinta cresterea pretului apei furnizate consumatorului final. Pentru a combate aceasta tendinta, guvernul a elaborat o lege care pune bazele unui oficiu regulator care sa supravegheze evolutia preturilor apei. Desi guvernul pare hotarat sa nu predea controul asupra distributiei de apa, presiunea UE a dat tonul la schimbari, care in final vor contribui la intarirea economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO