Business Internaţional

Ungaria vrea să reducă taxele pentru bănci pentru a le convinge să dea din nou credite

Ungaria vrea să reducă taxele pentru bănci pentru a le convinge să dea din nou credite

Autor: Catalina Apostoiu

15.05.2011, 15:24 203

Ungaria, care a impus anul trecut o taxă specială asuprasectorului bancar pentru reducerea deficitului bugetar, ar puteaacorda creditorilor o reducere de taxe în scopul impulsionăriiactivităţii de creditare şi protejării deţinătorilor de crediteipotecare, potrivit unui raport al Ministerului ungar al Economiei,citat de Bloomberg.

Guvernul, care a interzis executările silite până pe 1 iunie, arputea veni de asemenea cu credite imobiliare subvenţionate pentru asusţine industria construcţiilor, potrivit raportului ministerului.Un grup alcătuit din reprezentanţi ai guvernului, băncilor şiindustriei construcţiilor a redactat propunerile.

Guvernul vrea să-i protejeze pe deţinătorii de credite în valutăcare nu-şi mai pot plăti ratele, încurajând în acelaşi timpcreditarea pentru a susţine redresarea ţării în urma cele maiprofunde recesiuni din 18 ani.

Raportul ministerului economiei mai include o propunere defixare a ratei de schimb pentru creditele ipotecare exprimate înfranci elveţieni la 190 de forinţi pentru franc pe o perioadă detrei ani.

O a treia propunere priveşte crearea unui Administrator Naţionalde Active care se va ocupa de proprietăţile debitorilor care nu-şimai pot onora plăţile din motive ce nu ţin de ei. Băncile vor puteatransfera creditele către această instituţie în schimbul unorobligaţiuni guvernamentale speciale cu maturitate mare.Proprietarii îşi vor putea închiria locuinţele de la aceastăinstituţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO