Business Internaţional

Ungaria îşi face un fond de urgenţă de aproape un mld. euro

Autor: Livadariu Andreea

06.02.2011, 23:30 22

Guvernul ungar intenţionează să creeze în acest an un fond destabilitate care să protejeze ţara împotriva riscurilor externe,conform declaraţiilor ministrului economiei Gyorgy Matolcsy, scrieBudapest Business Journal.

Matolcsy i-a propus primului-ministru Viktor Orban construireaunui fond de rezervă care să servească drept scut împotrivaefectelor pe care le-ar produce apariţia unor probleme în sistemulbancar al UE asupra economiei Ungariei în cazul unor "şocuriexterne".

Fondul de urgenţă ar urma să aibă o capacitate de 250 demiliarde de forinţi (920 mil. euro), reprezentând 1% din PIB,pentru constituirea acestuia fiind vizate resurse din alocărilebugetare actuale. Executivul exclude alimentarea fondului din surseadiţionale, precum noi taxe.

Deoarece scopul fondului este asigurarea stabilităţii economice,banii ar urma să fie utilizaţi numai dacă ar exista pericolulmaterializării riscurilor financiare. În caz contrar, fondul va fidisponibil la sfârşitul anului pentru alte domenii, specificate înlegea finanţelor publice.

Guvernul de la Budapesta este cunoscut pentru măsurileneortodoxe luate pentru a-şi acoperi deficitul bugetar. Acestea auconstat în suprataxarea băncilor şi a companiilor din sectorulenergetic, telecom şi retail, precum şi în preluarea de către stata activelor fondurilor private de pensii de 11 miliarde de euro, caurmare a reformării sistemului de pensii.

În subsidiar, fondul de urgenţă ar reprezenta garanţiapoliticilor fiscale luate de guvern pentru păstrarea deficitului debuget în anul 2011 sub ţinta propusă de 3% din PIB, limită impusăde FMI şi UE.

Ungaria se pregăteşte să anunţe un nou pachet de reformestructurale menit să aducă economii la buget de până la 800 mld.forinţi (2,94 mld. euro). Măsurile planificate ar putea vizatransportul public, subvenţiile pentru medicamente, reducereacosturilor administraţiei de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO