Ungaria îşi face un fond de urgenţă de aproape un mld. euro

Autor: Livadariu Andreea 06.02.2011

Guvernul ungar intenţionează să creeze în acest an un fond de stabilitate care să protejeze ţara împotriva riscurilor externe, conform declaraţiilor ministrului economiei Gyorgy Matolcsy, scrie Budapest Business Journal.

Matolcsy i-a propus primului-ministru Viktor Orban construirea unui fond de rezervă care să servească drept scut împotriva efectelor pe care le-ar produce apariţia unor probleme în sistemul bancar al UE asupra economiei Ungariei în cazul unor "şocuri externe".

Fondul de urgenţă ar urma să aibă o capacitate de 250 de miliarde de forinţi (920 mil. euro), reprezentând 1% din PIB, pentru constituirea acestuia fiind vizate resurse din alocările bugetare actuale. Executivul exclude alimentarea fondului din surse adiţionale, precum noi taxe.

Deoarece scopul fondului este asigurarea stabilităţii economice, banii ar urma să fie utilizaţi numai dacă ar exista pericolul materializării riscurilor financiare. În caz contrar, fondul va fi disponibil la sfârşitul anului pentru alte domenii, specificate în legea finanţelor publice.

Guvernul de la Budapesta este cunoscut pentru măsurile neortodoxe luate pentru a-şi acoperi deficitul bugetar. Acestea au constat în suprataxarea băncilor şi a companiilor din sectorul energetic, telecom şi retail, precum şi în preluarea de către stat a activelor fondurilor private de pensii de 11 miliarde de euro, ca urmare a reformării sistemului de pensii.

În subsidiar, fondul de urgenţă ar reprezenta garanţia politicilor fiscale luate de guvern pentru păstrarea deficitului de buget în anul 2011 sub ţinta propusă de 3% din PIB, limită impusă de FMI şi UE.

Ungaria se pregăteşte să anunţe un nou pachet de reforme structurale menit să aducă economii la buget de până la 800 mld. forinţi (2,94 mld. euro). Măsurile planificate ar putea viza transportul public, subvenţiile pentru medicamente, reducerea costurilor administraţiei de stat.