Business Internaţional

Una dintre cele mai mari companii petroliere din lume şi-a făcut o bancă de investiţii cu o putere de foc de 50 mld. dolari pentru expansiune globală

Una dintre cele mai mari companii petroliere din lume...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2023, 00:05 8180

Odată cu criza energetică din Occident, puterea geopolitică şi eco­nomică a statelor producătoare de petrol şi gaze din Orientul Mijlociu a crescut. Combustibilul scump le-a adus mai mulţi bani, iar mai mulţi bani înseamnă putere şi îndrăzneală. Iar acestea hrănesc dorinţa de expan­siune. Compania Naţională de Petrol a emiratului Abu Dhabi a strâns o echipă de aproape 50 de experţi în tranzacţii şi urmăreşte afaceri de 50 de miliarde de dolari ca parte a efor­turilor de diversificare a afacerilor şi de extindere în străinătate, scrie Financial Times.

Adnoc, condusă din 2016 de Sultan al-Jaber, care deţine şi funcţia de ministru al industriei şi tehnolo­giilor avansate al Emiratelor Arabe Unite, a recrutat pe tăcute o suită de talente de pe Wall Street, spun surse apropiate situaţiei, transformându-se dintr-o companie de stat cândva leneşă într-un jucător din superliga energiei.

Echipa pentru investiţii condusă de fostul director senior al Morgan Stanley Klaus Froehlich a devenit una dintre cele mai importante uni­tăţi pentru strategia companiei, per­soane din interior descriind-o ca fiind o „bancă internă de investiţii“.

Urmărirea unui pachet de achiziţii de mai multe miliarde de do­lari în cadrul strategiei lui Jaber a fă­cut ca Adnoc să se remarce într-un an în general trist din punctul de ve­dere al tranzacţiilor. Grupul urmă­reşte achiziţii simultan cu producă­to­rul brazilian din petrochimie Bras­kem, cu OMV din Austria şi cu com­pania chimică germană Covestro.

„Sunt supraîncărcaţi cu energie, echipa de investiţii având mandatul să iasă şi să caute investiţii“, a spus un bancher familiarizat cu compania. „Au trecut de la o mentalitate de ma­nagement de portofoliu concentrată pe interior la una care este concen­trată pe expansiune internaţională.“

Schimbarea marchează cel mai recent pas în transformarea Adnoc dintr-un producător de stat foarte profitabil, dar stabil, de petrol şi gaze într-o companie cu ambiţia de a construi un portofoliu global care să cuprindă produse chimice, materiale plastice şi nu numai.

Numirea lui Jaber în ianuarie în funcţia de preşedinte al summitului COP28 de anul acesta asupra climei din Emiratele Arabe Unite a stârnit critici puternice din partea activiştilor de mediu, precum şi a unui grup de peste 130 de parlamentari din UE şi SUA care au cerut înlăturarea sa.

Dar el a transformat Adnoc în mo­duri până acum de neimaginat printre companiile petroliere de stat din Golf, eficientizând forţa de muncă şi monetizând activele.

Froehlich, director de investiţii al grupului, s-a alăturat în 2020 după o carieră de peste 16 ani la Morgan Stanley, inclusiv ca şef al serviciilor bancare de investiţii pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Cei care cunosc ce se întâmplă în companie spun că o atracţie pentru munca acolo este că, în timp ce multe alte tranzacţii din industrie eşuează, Adnoc are un istoric de execuţie agresivă.

Compania a alocat 150 de miliarde de dolari în cheltuieli de capital în următorii cinci ani pentru extinderea producţiei de petrol şi gaze, cu 15 miliarde de dolari rezervaţi pentru soluţii cu emisii scăzute de carbon pe o perioadă mai lungă. Cu vânzarea din timp de active şi cu fluidizarea afacerilor, a fost o abordare diferită faţă de cea a liderului regional din sector, Saudi Aramco, care a cotat la bursă o parte din întreaga companie.

În 2019, Adnoc a vândut participaţii la oleoductele sale către BlackRock şi KKR într-o tranzacţie de 4 miliarde de dolari menisă să strângă bani pentru a finanţa dezvoltarea. În ultimii doi ani, compania a lansat pe bursă cinci subsidiare, la o capitalizare de piaţă combinată de aproximativ 140 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO