Business Internaţional

Una dintre cele mai democratice ţări din lume ar putea pune botniţă internetului

Revoltele din Anglia pot duce la modificări al normelor şi legilor de folosire a internetului

Autor: Ştefan Vrabie

14.08.2011, 14:57 908

În prerioada imediat următoare după revoltele din Anglia mulţi dintre cei păgubiţi au aplelat la site-uri precum Facebook, Flickr sau alte reţele de socializare pentru a studia imaginile violenţelor, scrie cotidianul american The Wall Street Journal.

Mulţi cunoscători sau profesionişti în software s-au oferit voluntari pentru a automatiza procesul de căutare prin programe care compară imaginile din timpul violenţelor cu imaginile de site-urile de acest fel.

Unii politicieni britanici au solicitat rapid companiei Research in Motion, producătorul telefoanelor BlackBerry, să întrerupă serviciul său de mesagerie gratuită pentru a evita o escaladare a revoltei. Joi, prim-ministrul David Cameron a spus că guvernul ar trebui să ia în cosiderare blocarea accesului la mass-media socială pentru persoanele care instigă la violenţă şi anarhie.

Are nevoie internetul de o revizuire a normelor, legilor şi tehnologiilor pentru a oferi mai mult control guvernelor?

Oamenii tolerează astfel de propuneri drastice doar pentru că acte de teroare şi frică în rândul societăţii le privează pentru moment capacitatea de a gândi corect. Faptul că societatea crede că tehnologia şi internetul este un mod de a gândi şi de a te exprima liber nu înseamnă ca guvernele nu au acea putere de a "trage un ochi" la ce fac ei.

Liderii din Beijing sau Teheran aşteaptă ca guvernele din Europa sau Statele Unite să facă o mişcare greşită pentru a le permite să solicite un permis internaţional cu care să se ocupe de protestele proprii aşa cum ştiu ei mai bine.

După revoltele violente din 2009, oficialii chinezi nu au avut nici un fel de mustrări când au tăiat internetul timp de zece luni în regiunea Xinjiang.

În preocuparea lor de a opri, nu doar violenţa mulţimii, ci şi infracţiuni comerciale cum ar fi pirateria, politicienii occidentali au propus noi instrumente pentru examinarea traficului web şi schimbările în arhitectura de bază a internetului pentru a simplifica supravegherea. Ceea ce ei nu reuşesc să vadă este că astfel de măsuri pot afecta, de asemenea, soata disidenţilor în locuri cum ar fi China sau Iran. De asemenea, modul în care politicienii europeni se ocupă de anonimatul on-line va influenţa şi site-urile precum Facebook care la rândul lor va afecta comportamentul politic al celor care folosesc social media în Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO