Business Internaţional

Una calda si una rece pentru economia Germaniei

04.01.2006, 19:28 18

Economia Germaniei ar putea inregistra o crestere importanta in acest an ca urmare a cererii mondiale de produse fabricate pe piata nationala.

Totusi, in 2007 ritmul de dezvoltare al celei mai mari economii europene se va reduce, una dintre cauze fiind intentiile guvernului privind scaderea deficitului bugetar.

Potrivit institutului de cercetare DIW, cea mai mare economie europeana va creste in acest an cu 1,7%, estimarile plasandu-se peste nivelul de 1,2% anuntat in luna octombrie 2005 de catre o serie de analisti. De asemenea, DIW a informat ca avansul economic din 2005 ar putea depasi cu 0,3% pragul de 0,8% prognozat de analisti si acceptat de guvern.

Economistii germani mai arata ca masurile anuntate de guvern privind majorarea, in 2007, a taxei pe valoarea adaugata cu 3% la 19% vor influenta direct consumul si vor avea un impact negativ asupra economiei nationale.

"Consolidarea bugetara s-ar putea dovedi una dintre piedicile puse in calea dezvoltarii economice. Aceasta consolidare ar putea fi amanata pentru perioadele de crestere economica sustinuta", se arata intr-un raport al DIW. Institutul a mai estimat ca avansul economic din 2007 se va plasa la 1,2%, ca urmare a reducerii consumului.

Economia Germaniei are parte si de vesti bune. Astfel, in luna decembrie, rata somajului in Germania a inregistrat cel mai important declin din ultimii 15 ani, temperaturile mai ridicate decat cele normale determinand angajarea unui numar mai mare de persoane in sectorul constructiilor, relateaza Bloomberg.

Numarul persoanelor fara un loc de munca a scazut cu 110.000 pana la 4,64 milioane, acesta fiind cel mai semnificativ declin lunar inregistrat de la reunificarea Germaniei in octombrie 1990, a indicat agentia federala din domeniul muncii.

Luna trecuta, cinci din cele mai importante sase institute economice ale Germaniei si-au revizuit pozitiv estimarile privitoare la cresterea economica pentru acest an pana la 1,7%, ceea ce sugereaza ca rata somajului ar putea continua sa scada in 2006.

Cresterea economica ar putea fi de asemenea impulsionata in acest an de o revigorare a cheltuielilor consumatorilor, increderea acestora atingand cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni in luna ianuarie. Increderea in mediul de afaceri a atins cel mai ridicat nivel din 2000 in decembrie, in timp ce optimismul investitorilor a inregistrat cea mai semnificativa crestere din ultimii 12 ani.

Pe fondul declinului ratei somajului in Germania, Bancii Centrale Europene ii va fi mai usor sa majoreze ratele dobanzii. Pe 1 decembrie, banca a majorat rata de referinta cu un sfert de punct procentual pana la 2,25% pentru a stopa cresterea inflatiei.

Conform estimarilor agentiei federale din domeniul muncii, rata somajului va scadea pana la 4,82 milioane de la 4,88 milioane in 2005.

"Piata muncii va fi oarecum stimulata in acest an pentru ca firmele isi vor majora productia si vor avea nevoie de mai multi angajati", a declarat Gabriele Widmann, economist in cadrul Dejabank Deutsche Girozentrale din Frankfurt.

Adidas-Salomon, cel mai mare producator de articole sport din Europa, a anuntat ca va efectua 150 de angajari.

Deutsche Lufthansa, a doua mare companie aeriana a Europei, ar putea adauga pana la 2.400 de noi angajati in acest an pe fondul accelerarii traficului, a declarat directorul executiv al acestei companii, Wolfgang Mayhuber.

Planurile celor doua companii germane contrasteaza insa cu reducerile de locuri de munca anuntate pentru urmatorii trei ani de Deutsche Telekom, cea mai mare companie de telefonie a Europei. Astfel, compania intentioneaza sa elimine 32.000 de locuri de munca. Producatorul auto DaimlerCrysler ar putea elimina si ea 8.500 de locuri de munca.

Desi companiile sunt din ce in ce mai optimiste cu privire la perspectivele de afaceri si se asteapta la o crestere a productiei si vanzarilor, putine intentioneaza sa efectueze angajari permanente, conform unui studiu realizat de institutul economic IW. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO