Business Internaţional

Un proiect logistic cu panouri solare isi reduce costurile pentru energie cu 40%

Un proiect logistic cu panouri solare isi reduce costurile pentru energie cu 40%

Ben Bannatyne, managing director al ProLogis Europa Centrala si de Est: Noi nu vindem acoperisurile parcurilor noastre logistice, ci le inchiriem pe baza unor contracte pe termen lung companiilor de utilitati sau unor investitori care doresc sa detina instalatii solare. Pana acum, in America de Nord, am incheiat acorduri cu doua companii de utilitati, South California Edison si Portland General Electric, care totalizeaza impreuna o putere instalata de 3,54 megawati.

15.07.2009, 11:24 172

Un exemplu in acest sens este compania americana ProLogis, care a inceput sa inchirieze acoperisurile parcurilor industriale catre companiile energetice sau chiar sa produca energie in regim propriu pentru cladirile sale. ProLogis a inceput de curand sa inchirieze companiilor energetice specializate in productia de energie solara acoperisurile parcurilor logistice pe care le detine, suprafata totala la nivel mondial a parcurilor ProLogis fiind de aproximativ 40 de milioane de metri patrati. In prezent instalatiile de pe acoperisurile cladirilor ProLogis produc peste 6 Megawati, instalatiile fiind prezente in special in Statele Unite, Franta, Germania, Spania si Japonia.
"Noi nu vindem acoperisurile parcurilor noastre logistice, ci le inchiriem pe baza unor contracte pe termen lung companiilor de utilitati sau unor investitori care doresc sa detina instalatii solare. Pana acum, in America de Nord, am incheiat acorduri cu doua companii de utilitati, South California Edison si Portland General Electric, care totalizeaza impreuna o putere instalata de 3,54 megawati. Am instalat de asemenea echipamente solare pe acoperisurile parcurilor logistice din Franta, Germania, Spania si Japonia, in total puterea instalata fiind de 6,8 Megawati", a declarat Ben Bannatyne, managing director al ProLogis Europa Centrala si de Est.
Pe langa chiriile pe care le incaseaza de la companiile energetice, ProLogis isi reduce astfel si cheltuielile cu utilitatile pentru parcurile logistice pe care le detine. In plus, exista cazuri in care dezvoltatorul imobiliar vinde energie electrica catre companiile de profil interesate sa-si extinda portofoliul de surse regenerabile, acestea fiind obligate ca o parte din totalul productiei de energie sa provina din astfel de surse. Pe piata locala compania americana este prezenta cu un parc logistic in vestul Capitalei, ProLogis Bucharest Park A1, suprafata complexului fiind in prezent de aproximativ 53.000 de metri patrati, doar doua din cele noua cladiri fiind finalizate. La finalizarea proiectului, parcul se va extinde pe o suprafata totala de peste 290.000 de metri patrati. Cu toate acestea, chiar daca pe piata locala exista companii energetice interesate de astfel de proiecte, oficialii ProLogis nu s-au gandit inca serios sa exploateze aceasta oportunitate si in Romania.
"Nu avem in prezent planuri de a instala capacitati de energie regenerabila la ProLogis Park Bucharest A1, dar urmarim astfel de oportunitati aici ca si la alte locatii din intreaga Europa", a adaugat Bannatyne.

Constructia, doar cu 3% mai scumpa
Constructia unei cladiri logistice eficienta din punct de vedere energetic, care sa reduca consumul operational de energie electrica cu pana la 40%, presupune costuri de constructie mai mari doar cu 3% fata de costurile obisnuite pentru o cladire traditionala. Daca o astfel de cladire ar fi dotata si cu instalatii energetice solare, care sa produca energie electrica pentru consumul propriu, costurile de constructie ar fi cu maxim 30% mai mari decat cele pentru o cladire logistica traditionala.
"Cladirile logistice care sunt proiectate sa reduca in mod semnificativ consumul operational energetic, sa zicem cu pana la 40% nu trebuie neaparat sa coste cu mult mai mult decat o cladire normala. In general se observa o crestere a costurilor de constructie cu aproximativ 3%. Daca insa construim o cladire care are in totalitate un impact redus asupra mediului, generand zero emisii de carbon, sisteme de energie regenerabila si facilitati ecologice avansate, atunci cresterea costurilor de constructie este de pana la 20-30%", a explicat directorul ProLogis.
Chiar si asa insa, Adrian Moisa, directorul companiei energetice Jetrun, specializata in comercializarea de tehnologii energetice solare, apreciaza ca exista un interes in crestere printre companiile private in ceea ce priveste utilizarea energiei electrice solare, reducerea cheltuielilor cu utilitatile fiind principala motivatie pentru care acestea se indreapta catre tehnologia fotovoltaica.
"La nivel de retail vanzarile stagneaza cu o tendinta de crestere usoara. La nivel de business to business exista un numar de proiecte foarte interesante in lucru, realizarea lor depinzand de obtinerea finantarii de catre beneficiari. Constatam un interes in crestere al firmelor private pentru utilizarea sistemelor de energie regenerabila in instalatii deja existente, ca un mijloc de reducere a cheltuielilor", a declarat Moisa.

Avantajele unei cladiri cu panouri solare

  • Constructia unei cladiri logistice eficienta din punct de vedere energetic, care sa reduca consumul operational de energie electrica cu pana la 40%
  • Costurile de constructie mai mari doar cu 3% fata de costurile obisnuite pentru o cladire traditionala
  • Daca o astfel de cladire ar fi dotata si cu instalatii energetice solare, care sa produca energie electrica pentru consumul propriu, costurile de constructie ar fi cu maximum 30% mai mari decat cele pentru o cladire logistica traditionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO