Business Internaţional

Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud

Un nou stat pe harta lumii: Sudanul de Sud

Autor: Mediafax

09.07.2011, 13:12 677

Sudanul de Sud devine astăzi cel mai nou stat al lumii, după ceşi-a câştigat independenţa printr-un referendum istoric organizatîn iaunuarie. Acest eveniment este punctul culminant al unui procesde şase ani care a pus capăt unui război lung şi brutal care acauzat moartea a milioane de oameni.

Locuitorii din Sudanul de Sud au început, în noaptea de vinerispre sâmbătă, celebrarea independenţei noului stat, care va fiproclamată oficial sâmbătă, la ora 8.45 GMT (11.45, oraRomâniei).

Zeci de lideri străini, printre care se numără 30 de înalţidemnitari africani, participă la ceremoniile dedicateindependenţei, care vor include defilări militare, slujbereligioase, o ceremonie de ridicare a drapelului şi un eveniment încursul căreia va fi parafată Constituţia provizorie a nouluistat.

Ceremonia va avea loc în apropierea mausoleului lui John Garang,lider al rebelilor sudişti, decedat la câteva luni după încheiereaacordului de pace din 2005, care a pus capăt unui război de peste50 de ani între rebeli şi guvernele succesive de la Khartoum.Conflictul a devastat regiunea şi s-a soldat cu moartea a milioanede persoane.

"Poporul Sudanului de Sud şi-a realizat visul. ONU şicomunitatea internaţională vor rămâne alături de Sudanul de Sud", adeclarat, vineri, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, lasosirea la Juba.

Sudanul a recunoscut vineri Republica Sudanului de Sud "ca statindependent, în graniţele de la 1 ianuarie 1956" şi s-a angajat săaplice acordul de pace din 2005 şi să reglementeze toate subiectelerămase în suspensie.

Preşedintele Sudanului, Omar el-Bechir - pe numele căruia esteemis un mandat de arestare pentru genocid al Curţii PenaleInternaţionale (CPI) - a confirmat participarea la ceremonie,exprimându-şi speranţa că noul stat va fi "stabil şi sigur". Citiţimai mult despre un nou stat pe harta lumii pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO