Business Internaţional

Un australian, fost reprezentant al FMI în România în anii `70, a creat una dintre cele mai mari colecţii private de artă românească pe care a donat-o Australiei

"Portraits of Medea" - Geta Bratescu, Tyler Collection of Romanian and Modern Art: University of Tasmania

Autor: Alex Ciutacu

05.09.2017, 19:50 172

Geoffrey Tyler reprezentant al FMI în România, în anii ă70, a devenit un colecţionar de artă, bazându-se pe operele lui Corneliu Petrescu. Acesta era un colecţionar avid, nu doar de artă ci şi de piese de argint antice, muzică, timbre, cărţi şi covoare.

Nineta Bărbulescu, ambasadoarea României a declarat, în cadrul emisiunii de business ZF Live, că pare neobişnuit, dar arta românească este destul de cunoscută în Australia, având în vedere că „Pasărea în spaţiu” realizată de Constantin Brâncuşi, este expusă la National Gallery of Australia, iar una dintre cele mai mari colecţii private, şi ulterior donate este constituită 80% din artă românească.

„O firmă australiană de arhitectură construieşte un zfârie nori inspirit din Pasărea în spaţiu a lui Brâncuşi. În Tazmania, la Hobart, poarta spre Antarctica, există cea mai mare colecţie de artă românească contemporană din emisfera sudică. Este colecţia Tyler, a unui Australian care în timpul carierei a fost reprezentant al FMI în România, între 1973 şi 1982. A donat această colecţie cu 200 de tablouri, picturi, icoane, care însuma artişti precum Petrescu şi nu numai, către Universitatea din Hobart”.

Site-ul colecţiei Tyler anunţă că cea mai mare parte a colecţiei de artă, deţinută de australian, este formată din opera de artă româneşti.

„Din pură întâmplare, Tyler s-a uitat într-o vitrine a galeriei Fondul Plastic din Bucureşti, în cadrul primei sale vizite în România, în 1973. A cumpărat o capodoperă iar mai apoi l-a cunoscut pe artist, Corneliu Petrescu”, anunţă site-ul.

Corneliu Petrescu l-a îndrumat pe Geoffrey Tyler în procesul de formare a colecţiei de artă românească şi i-a făcut cunoştinţă cu mai mulţi artişti români.

Colecţia însumează peste 800 de piese de artă – picturi, lucrări pe hârtie, sculpturi, ceramică şi icoane religioase – care reprezintă capodopere care datează de la secolul 18 şi până în secolul 20.

Cea mai mare parte a colecţiei a fost donată Universităţii Hobart, în anul 2013, la câteva luni după moartea lui Tyler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO