Business Internaţional

UE va importa cereale pentru a-si creste rezervele

28.09.2007, 18:58 8

Uniunea Europeana, care in mod normal este considerata unul dintre cei mai importanti furnizori de cereale din lume, a luat hotararea de a importa cereale pentru a face fata cresterii cererii interne, dar si diminuarii rezervelor de cereale, scrie presa straina.
Ministrul european al agriculturii, Mariann Fischer Boel, a declarat ca in urmatoarele zile va veni cu propunerea ca importurile de cereale sa fie scutite de taxe vamale, acestea ocupand mai putin de 10% din totalul importurilor la nivelul intregii Uniuni.
La intalnirea ministrilor agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene care a avut loc saptamana aceasta la Bruxelles, Boel a atras atentia ca odata cu restrangerea pietelor de cereale si cu cresterea tot mai mare a cererii "trebuie recurs la majorarea importurilor pentru a putea face fata cererii domestice".
In ciuda faptului ca toate statele prezente la intalnire au fost de acord cu propunerea, singura tara care s-a opus a fost Franta, care se teme ca dupa expirarea termenului de 30 iunie 2008, data pana la care importurile vor fi scutite de taxe vamale, reintroducerea acestora va fi extrem de dificila si ca pe piata ar putea patrunde extrem de multe produse modificate genetic.
"Ne va fi foarte greu sa reintroducem mai tarziu taxele vamale", este de parere Michael Barnier, ministrul francez al agriculturii, care a atras atentia si asupra faptului ca "in cazul in care piata nu-si pastreaza aceasta tendinta, vom regreta cu totii ca am ridicat barierele vamale pentru importurile de cereale".
De ani buni, Europa a produs mai mult grau de cat a avut efectiv nevoie, ceea ce a dus la descurajarea agricultorilor de a mai investi in astfel de culturi, multi dintre acestia dand chiar faliment. Insa aceasta situatie s-a inversat intr-un timp foarte scurt, Uniunea continuand sa exporte cereale mai ales catre statele aflate in curs de dezvoltare, precum China, ceea ce a dus la scaderea rezervelor de cereale pe care aceasta le detinea.
Si cultivarea pe suprafete insemnate a culturilor destinate producerii combustibililor bio a pus presiune asupra pietei cerealelor, ceea ce a dus la cresterea preturilor pentru alimente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO