Business Internaţional

UE a fost nevoita sa intervina cu 750 mld. euro pentru ca pietele nu mai functionau, spune seful BCE

UE a fost nevoita sa intervina cu 750 mld. euro pentru ca pietele nu mai functionau, spune seful BCE
16.05.2010, 23:10 258

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, aapreciat ca tarile din zona euro au nevoie de un "salt cuantic" inceea ce priveste modul in care isi stabilesc si isi supraveghezabugetele de stat.

"Este nevoie de un salt cuantic in guvernarea zonei euro.Trebuie realizate imbunatatiri pentru a preveni un comportamentnegativ si pentru a asigura sanctiuni reale si efective in cazulunor brese", a declarat Trichet intr-un interviu publicat in editiaonline a revistei germane Der Spiegel.

Presedintele BCE a vorbit si despre evenimentele care i-audeterminat pe liderii europeni sa puna pe masa un plan de asistentafinanciara in valoare de 750 mld. euro. "O serie de piete nu maifunctionau corect; intr-o anumita masura, semana cu situatia de lamijlocul lui septembrie 2008, dupa falimentul Lehman Brothers",potrivit lui Trichet, care a mai spus ca demersurile BCE vor ajutaanumite segmente de piata sa functioneze mai normal si ca nu poatefi vorba de relaxare cantitativa.

Totodata, el a respins vehement posibilitatea ca moneda euro safie atacata speculativ.

Euro s-a depreciat din cauza guvernelor

"Nu este un atac asupra euro. Are legatura cu statele si, inconsecinta, cu stabilitatea financiara a zonei euro. Este clar caprincipala responsabilitate a europenilor este sa ia masuriadecvate pentru a inlatura tensiunile severe ce au izbucnit inEuropa", a spus Trichet.

In viziunea lui, guvernele europene sunt responsabile pentrudeprecierea euro in mai mare masura decat pietele monetare.

Trichet a aparat proiectul european de uniune monetara, spunandca o moneda ce reuseste sa-si mentina valoarea in linie cudefinitia proprie privind stabilitatea preturilor - o inflatieanuala de sub 2% sau aproape de 2% - pe o perioada de 12 ani este omoneda care inspira incredere.

El a incercat de asemenea sa dea o replica criticilor care auacuzat BCE ca a cazut prada presiunilor politice, dupa ce crizadatoriilor din Grecia a alimentat speculatiile ca zona euro s-arputea sparge.

Desi cele 16 state care utilizeaza in mod oficial moneda euroimpart aceeasi politica monetara, fiecare tara are autonomie dedecizie in privinta deciziilor pe plan fiscal. Din acest motiv,deficitul bugetar al Greciei a putut urca vertiginos la aproape 14%din PIB, de peste patru ori mai mult decat limita permisa deUniunea Europeana.

BCE nu renunta la independenta

Trichet a respins sugestiile potrivit carora BCE a renuntat laindependenta sa, acceptand sa achizitioneze obligatiuni alestatelor cu probleme. "Este ridicol. Cine a fost slab in ultimeleluni? Cu siguranta nu BCE. Guvernele, care au avut datorii uriase,au fost slabe", a spus Trichet, precizand ca institutia europeanaia decizii luand in considerare propriile evaluari si nurecomandari ale guvernelor, ale pietelor sau ale partenerilorsociali.

BCE intentioneaza sa "sterilizeze" toate obligatiunile pe carele va cumpara cu ajutorul unor lichiditati reabsorbite, pentru apreveni riscul aparitiei inflatiei.

"Este mai mult decat clar ca incepand cu septembrie 2008, amavut de infruntat cele mai dificile probleme de dupa al DoileaRazboi Mondial, poate chiar de dupa Primul Razboi Mondial. Amexperimentat si experimentam in continuare timpuri dramatice", amarturisit Trichet.

Grecia nu se da batuta

Presedintele BCE a exclus posibilitatea unui exit al Greciei dinzona euro, in conditiile in care tara sud-mediteraneana imparte un"destin comun" cu celelalte state ce folosesc moneda euro.

Statele din zona euro, alaturi de Fondul Monetar International,au anuntat in urma cu o saptamana ca vor crea un pachet deasistenta financiara in valoare de 750 mld. euro, la care statelece folosesc moneda euro si care se afla in dificultate vor puteaapela. In acelasi timp, BCE a anuntat ca va cumpara obligatiuniguvernamentale, renuntand la criteriile sale destul de restrictivede eligibilitate a titlurilor emise de guverne. BCE nu a precizat oanumita limita pentru aceste achizitii, insa a specificat caobiectivul acestei masuri este acela de a asigura o mai bunafluidizare a pietei obligatiunilor si nu de a ajuta guvernele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO