Business Internaţional

Ucraina vinde 25% din compania care duce gazele ruseşti în UE

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

04.04.2011, 23:40 25

Autorităţile din Ucraina au decis să vândă o participaţie depână la 25% la operatorul de gazoducte Naftogaz, care asigurătranzitul a 80% din gazele livrate de Rusia Europei, a declaratministrul energiei Iuri Boiko, transmite RIA Novosti.

În urmă cu o săptămână, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici adeclarat că nu exclude privatizarea parţială a Naftogaz pentruoptimizarea activităţilor. "Am luat decizia majoră să vindem pânăla 25% din acţiunile Naftogaz", a spus Boiko.

El a adăugat că proiectul este de amploare şi nu va fi finalizatpână la sfârşitul acestui an, dar este probabil să fie concretizatpână la jumătatea lui 2012. Autorităţile anticipează că vor obţineminimum 5-6 miliarde de dolari pentru participaţia laNaftogaz.

Pe lângă tranzitul gazelor ruseşti către Europa, Naftogaz cumpărăgaze de la Gazprom pentru revânzarea lor în Ucraina. Boiko arespins presupunerea că Gazprom ar putea cumpăra participaţia, învederea încorporării Naftogaz în grup. "Acest fapt este imposibil",a spus ministrul.
Gazprom a insistat pentru fuziunea cu Naftogaz din 2009, darparlamentarii ucraineni au respins propunerea.

Naftogaz s-a aflat de-a lungul timpului în centrul ìrăzboaielorgazelorî dintre Rusia şi Ucraina. În cel mai recent episod, de laînceputul lui 2009, Gazprom a oprit livrările de gaze către Ucrainadin cauza neplăţii, ceea ce a afectat şi exportul către Europa.Ulterior, Kremlinul a acuzat Ucraina că fură gaz din livrările spreţările europene şi a închis de tot robinetul, multe ţări de pecontinent fiind nevoite să reducă consumul sau să acopere cerereadin alte surse. Criza, începută în prima zi a lui 2009, a luatfinal abia pe 18 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO