Business Internaţional

Ucraina si Belarusul traiesc cu spaima continua a majorarii pretului gazelor

Ucraina si Belarusul traiesc cu spaima continua a majorarii pretului gazelor

Tarile din vestul Europei se tem ca scumpirea gazelor livrate Ucrainei si Belarusului va duce la intreruperi de furnizare

19.10.2007, 14:10 16

Rusia ar putea majora anul viitor pretul gazelor naturale livrate Belarusului cu cel putin 25%, peste estimarile fostului stat sovietic, a declarat ambasadorul rus la Minsk, Alexander Surikov.
Statele din Europa de Vest se tem de zvonurile ca Rusia ar putea creste semnificativ tarifele la gazele naturale furnizate Belarusului si Ucrainei, intrucat aceste majorari ar putea conduce la intreruperi ale furnizarii. Statele vest-europene primesc un sfert din cantitatea de gaze naturale prin conducte care tranziteaza cele doua tari mentionate.
Surikov a spus ca Belarusul ar putea plati, in 2008, minim 125 de dolari pe o mie de metri cubi de gaz rusesc, fata de nivelul actual de 100 de dolari pe o mie de metri cubi.
"Consider ca (Belarusul - n.r.) va plati intre 125 de dolari pe o mie de metri cubi si 150 de dolari pe o mie de metri cubi, mai aproape de prima valoare", a afirmat Surikov.
Belarusul estimase un avans al pretului la gazele naturale intre 15% si 20%.
Grupul rus Gazprom a dublat, in 2007, pretul la gazele livrate Belarusului, generand discutii aprinse intre fostele state vecine ale Uniunii Sovietice.
Pretul definitiv al gazelor pentru anul 2008 nu s-a stabilit inca, dar Belarusul a anuntat ca s-a inteles cu Rusia sa mentina majoritatea termenilor actuali. De asemenea, Belarusul a aratat ca noul pret va fi fixat la 67% din nivelurile preturilor stabilite de Gazprom pentru clientii europeni. Gazprom primeste, in medie, de la statele europene 250 de dolari la o mie de metri cubi, ceea ce ar insemna o marire semnificativa pentru Belarus.
Surse din industrie au spus ca cele doua parti implicate se refereau de fapt la preturile la care Gazprom exporta gaze catre Polonia, excluzand costurile de transport si taxele de export, ceea ce ar reprezenta un nivel mai scazut al tarifelor.
Unii analisti au estimat ca Rusia ar putea majora pretul gazului furnizat Belarusului la 170 de dolari pe o mie de metri cubi, dar Surikov a negat aceste zvonuri.
"Aceste estimari sunt putin probabile. Pretul definitiv va fi stabilit in decembrie", a adaugat ambasadorul rus.
Autoritatile de la Moscova si cele de la Minsk au fost implicate, la inceputul anului, intr-o disputa comerciala privind tranzitul de titei prin Belarus, care a afectat consumatorii europeni, avand in vedere ca cea mai importanta conducta de export din Rusia catre statele europene, Drujba, traverseaza teritoriul acestui stat. Rusia a intrerupt timp de peste 60 de ore livrarile prin intermediul oleoductului, actiune care a determinat reducerea livrarilor de petrol catre Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO