Business Internaţional

Ucraina naţionalizează un producător de aluminiu deţinut de ruşii de la Rusal

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

19.05.2011, 23:35 258

O instanţă ucraineană a renaţionalizat o turnătorie de aluminiudeţinută de Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume,invocând faptul că grupul rus nu a reuşit să-şi ducă la îndeplinireproiectele de investiţii, scrie Financial Times.

Potrivit procurorilor ucraineni, instanţa a transferat înapoicătre stat o participaţie de 68% din topitoria de aluminiuZaporozhye deţinut de o filială a companiei ruse Rusal, evaluată deanalişti la sute de milioane de dolari.

Rusal este deţinută şi condusă de unul dintre cei mai influenţioligarhi ai Rusiei, Oleg Deripaska. Analiştii arată că deciziademonstrează faptul că sub conducerea preşedintelui VictorIanukovici, care a îmbunătăţit relaţiile cu Rusia de la alegereaacestuia în 2010, instanţele nu se tem să ia poziţie împotrivacelor mai puternice interese ruseşti de business.

Potrivit procurorilor din Ucraina, instanţa a constatat faptulcă filialele Rusal nu şi-au realizat obligaţiile de investiţiiasumate în momentul în care complexul, singura topitorie dealuminiu a Ucrainei, a fost privatizat în 2001.

În cadrul unei declaraţii, Rusal insistă că Zaporozhye este încontinuare sub controlul său şi că va contesta decizia la CurteaComercială Supremă a Ucrainei.

Ucraina a avertizat în mod repetat Rusal cu privire laobligaţiile de investiţii, însă compania a redus treptat producţiacomplexului, suspendând-o complet la începutul acestui an după ceautorităţile ucrainiene au refuzat să reducă tarifele laelectricitate. Rusal a susţinut că operarea complexului la tarifeleexistente nu aduce profit după ce guvernul ucrainean a anulat osubvenţie la energie în 2005, refuzând să o reintroducă.

Analiştii spun că nu există semnale că autorităţile din Ucrainavor încerca după aceasta să naţionalizeze şi activul mai mare alRusal din Ucraina, Nikolaev Alumina Plant.

"Mişcarea arată că Ianukovici nu este prorus, cum a fostconsiderat. Acesta reprezintă interesele clanurilor de businessucrainene, care din când în când concurează cu clanurileoligarhilor ruşi", declară Vadim Karasiov, din cadrul GlobalStrategies Institute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO