Ucraina naţionalizează un producător de aluminiu deţinut de ruşii de la Rusal

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 19.05.2011

O instanţă ucraineană a renaţionalizat o turnătorie de aluminiu deţinută de Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume, invocând faptul că grupul rus nu a reuşit să-şi ducă la îndeplinire proiectele de investiţii, scrie Financial Times.

Potrivit procurorilor ucraineni, instanţa a transferat înapoi către stat o participaţie de 68% din topitoria de aluminiu Zaporozhye deţinut de o filială a companiei ruse Rusal, evaluată de analişti la sute de milioane de dolari.

Rusal este deţinută şi condusă de unul dintre cei mai influenţi oligarhi ai Rusiei, Oleg Deripaska. Analiştii arată că decizia demonstrează faptul că sub conducerea preşedintelui Victor Ianukovici, care a îmbunătăţit relaţiile cu Rusia de la alegerea acestuia în 2010, instanţele nu se tem să ia poziţie împotriva celor mai puternice interese ruseşti de business.

Potrivit procurorilor din Ucraina, instanţa a constatat faptul că filialele Rusal nu şi-au realizat obligaţiile de investiţii asumate în momentul în care complexul, singura topitorie de aluminiu a Ucrainei, a fost privatizat în 2001.

În cadrul unei declaraţii, Rusal insistă că Zaporozhye este în continuare sub controlul său şi că va contesta decizia la Curtea Comercială Supremă a Ucrainei.

Ucraina a avertizat în mod repetat Rusal cu privire la obligaţiile de investiţii, însă compania a redus treptat producţia complexului, suspendând-o complet la începutul acestui an după ce autorităţile ucrainiene au refuzat să reducă tarifele la electricitate. Rusal a susţinut că operarea complexului la tarifele existente nu aduce profit după ce guvernul ucrainean a anulat o subvenţie la energie în 2005, refuzând să o reintroducă.

Analiştii spun că nu există semnale că autorităţile din Ucraina vor încerca după aceasta să naţionalizeze şi activul mai mare al Rusal din Ucraina, Nikolaev Alumina Plant.

"Mişcarea arată că Ianukovici nu este prorus, cum a fost considerat. Acesta reprezintă interesele clanurilor de business ucrainene, care din când în când concurează cu clanurile oligarhilor ruşi", declară Vadim Karasiov, din cadrul Global Strategies Institute.