Business Internaţional

Turcii care îşi permit îşi cumpără un loc de trai în afara ţării

Turcii care îşi permit îşi cumpără un loc de trai...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.03.2016, 00:00 1257
Numărul turcilor bogaţi care caută o a doua cetăţenie prin programele de „imigraţie prin investiţii” a crescut cu 100% în ultimii trei ani, scrie Hurriyet Daily News. Prin programe de „imigraţie prin investiţii” sau de „cetăţenie economică”, o ţară oferă cetăţenie persoanelor care în schimb aduc acolo investiţii şi afaceri sau cumpără active imobiliare valoroase. Tolga Habalı, director al Henley & Partners Turcia, o companie internaţională de consiliere pentru investitori, spune că turcii apelează la astfel de oferte din motivele obişnuite: siguranţă, libertatea de mişcare, beneficii fiscale şi oportunităţi de afaceri. Un studiu al companiei sale arată că numărul turcilor care au aplicat pentru a doua cetăţenie a crescut cu 100% în ultimii trei ani.
 
Experţii spun că instabilitatea şi problemele de securitate sunt factori majori care motivează oamenii să urmărească prin investiţii o nouă cetăţenie. Turcia este înconjurată şi angajată în mai multe conflicte. Siria şi Irak sunt ţări devastate de războaie. De asemenea, Ankara încearcă să elimine cu forţa armată forţele separatiste kurde. Acestea răspund cu atentate în Turcia. O analiză din 2014 a Arton Capital, firma de consiliere financiară, arată că 60% din aplicanţii bogaţi pentru a doua cetăţenie vin din Orientul Mijlociu. Ţările şi teritoriile care au legal programe de cetăţenie economică sunt Malta, Ciprul grecesc, Austria, Antigua şi Barbuda, St. Kitts şi Nevis, Dominica, Grenada şi Saint Lucia din Caraibe, explică Habalı. „Se pare că Malta este destinaţia preferată de turci”, a spus el. Malta este stat membru al Uniunii Europene şi oferă dreptul de a trăi şi munci liber oriunde în Uniune. De asemenea, cetăţenii maltezi pot călători fără viză în SUA. Un paşaport maltez costă peste 1,55 milioane de dolari plus comisionane. Cea mai ieftină cetăţenie o oferă insula Dominica din Caraibe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO