Business Internaţional

Turcia îşi consolidează rezervele valutare cu ochii pe lira fragilă

Turcia îşi consolidează rezervele valutare cu ochii pe...

Autor: Catalina Apostoiu

19.04.2019, 00:00 96

Banca centrală a Turciei şi-a majorat rezervele valutare cu miliarde de dolari sub formă de împrumuturi pe termen scurt, generând temeri în rândul analiştilor şi investitorilor privind capacitatea ţării de a se apăra într-o nouă posibilă criză monetară, scrie Financial Times.

Rezervele nete valutare deţinute de banca centrală se situeau la 28,1 miliarde de dolari la începutul lunii aprilie, o sumă pe care investitorii o consideră deja inadecvată din cauza nevoii Turciei de dolari pentru acoperirea datoriilor şi a comerţului extern.

Calculele FT sugerează însă că acest total a fost majorat printr-o creştere neobişnuită a utilizării împrumuturilor pe termen scurt, sau swapuri, din 25 martie. Fără aceste swapuri, totalul este sub 16 mld. dolari. Analiştii şi investitorii, sunt îngrijoraţi de direcţia politicii economice a Turciei, se tem că ţara nu este echipată adecvat pentru a face faţă unei posibile crize. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO