Business Internaţional

Trichet: Cresc riscurile inflationiste

27.03.2008, 16:35 12

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat ca rata dobanzii de referinta, aflata la 4%, maximul ultimilor sase ani, va ajuta la scaderea inflatiei in zona euro, scrie Bloomberg.
"Politica monetara actuala va contribui la atingerea obiectivelor privind stabilitatea preturilor. In opinia consiliului de conducere al BCE, riscurile privind inflatia pe termen mediu sunt in crestere", a spus Trichet.
Pe data de 6 martie BCE a anuntat ca mentine rata dobanzii de referinta la 4%, dupa ce, cu o luna inainte, ritmul de crestere al preturilor atinsese un maxim al ultimilor 14 ani.
In ceea ce priveste criza creditelor, BCE a alocat fonduri suplimentare pentru sistemul bancar european in contextul crizei de lichiditati, in efortul de a creste increderea in piata financiara.
Banca a acordat 216 mld. euro pentru operatiunile sale saptamanale de refinantare, cu 50 mld. euro mai mult decat estimarea bancii, de 166 mld. euro. De asemenea, BCE a mai alocat fonduri in valoare de 15 mld. dolari sub forma de finantare in dolari bancilor europene ca parte a programului la care participa si banca centrala a statelor Unite (Fed), alaturi de alte mari banci centrale.
Cele 15 mld. dolari au fost acordate sub forma unor imprumuturi pe 28 de zile, cu o rata fixa de 2,615%. Banca centrala elvetiana a anuntat ca a alocat un maxim de 6 mld. dolari, cu o rata medie a dobanzii de 2,63%. Aceste actiuni vin in contextul in care bancile centrale incearca sa diminueze temerile conform carora pietele financiare vor ingheta din nou, dat fiind faptul ca bancile prefera sa pastreze lichiditatile in loc sa imprumute altor banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO