Business Internaţional

Transparency International: Corupţia ia amploare în contextul neîncrederii acute în guverne

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Laura Andreea Dascălu

09.07.2013, 20:20 261

Una din patru persoane din întreaga lume au dat mită în ultimele 12 luni în in­teracţiunile cu instituţii şi servicii publice-cheie, iar poliţia şi instanţele judecătoreşti sunt considerate cele mai predispuse la corupţie, scrie CNBC.

În cel mai amplu sondaj inter­na­ţio­nal pe tema corupţiei realizat de agenţia Transparency International, peste ju­mătate din persoanele chestio­nate sunt de părere că fenomenul corupţiei s-a am­plificat în ultimii doi ani. La sondaj au participat peste 114.000 de persoane din 107 ţări.

Studiul a fost realizat într-o perioa­dă în care furia publică faţă de corupţie şi guvernele care îşi urmăresc propriul interes creşte tot mai mult, din Brazilia până în Egipt şi Turcia. Acesta a evi­denţiat că faţă de liderii politici pre­do­mină un sentiment de neîncredere acu­tă. În 51 de ţări partidele politice sunt văzute ca fiind cele mai corupte entităţi şi 55% dintre cei chestionaţi cred că acţiunile guvernului sunt motivate de interese speciale. În raport se menţio­nează că „la nivel mondial partidele politice, motorul democraţiei, sunt considerate cele mai corupte instituţii“.

Înaintea declanşării crizei financiare din 2008, 31% dintre persoanele chestionate au spus că eforturile gu­ver­nelor de combatere a corupţiei sunt efi­ciente. Anul acesta, doar 22% mai cred că acţiunile guvernelor sunt co­respun­zătoare. Directorul Transpa­rency Inter­na­tional, Huguette Labelle, spune că po­liti­cienii trebuie „să trateze cu serio­zitate acest apel al cetăţenilor împotriva corupţiei“. „Este necesară o conducere pu­­ternică, mai ales din partea guver­nelor G20. În cele 17 ţări chestionate din G20, 59% din respondenţi au afirmat că guvernul nu este eficient în combaterea corupţiei“ a adăugat aceasta.

Aproximativ 27% din cei care au participat la sondaj au spus că au dat mită când au avut de-a face cu instituţii şi servicii publice în ultimele 12 luni, iar numărul lor nu s-a modificat faţă de cele mai recente sondaje.

Un alt studiu al Transparency In­ternational arată că Afganistan, Coreea de Nord şi Somalia sunt percepute a fi cele mai corupte. Cel mai puţin corupte ar fi Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă. România se situează la mijlocul clasamentului, având un indice de corupţie de 50 din 100, unde 0 ar fi indicele celei mai corupte ţări, iar 100 indicele celei mai puţin corupte.

În condiţiile în care s-au lovit frec­vent de corupţie, aproximativ nouă din zece persoane chestionate au spus că ar lua măsuri împotriva acestei pro­bleme. Două treimi din cei cărora li s-a cerut mită au refuzat să plătească. „Numărul celor care dau mită la nivel mondial este încă foarte mare, dar oamenii cred că au puterea să oprească fenomenul de corupţie şi numărul celor care sunt dispuşi să lupte împotriva abuzului de putere, înţelegerilor secrete şi dării de mită este semnificativ“, a spus Labelle.

Sondajul arată, de asemenea, că o mare parte a cetăţenilor nu are încre­dere în instituţiile care se ocupă cu com­baterea corupţiei. Poliţia este consi­derată cea mai coruptă instituţie în 36 de ţări incluse în cercetare, iar 53% din participanţi au afirmat că reprezentanţi ai poliţiei din aceste ţări le-au cerut mită.

Totodată, în 20 de ţări instanţele judecătoreşti sunt considerate cele mai corupte instituţii şi în aceste state aproximativ 30% din persoanele care au venit în contact cu sistemul judiciar au spus că li s-a sugerat să dea mită.

Pe de altă parte, aproximativ jumătate din angajaţii din Europa, Orientul Mijlociu, Africa şi India cred că mita şi corupţia sunt modalităţi acceptabile de a supravieţui unei crize economice, potrivit unui sondaj de opinie pe tema fraudei publicat de Ernst&Young în luna mai.

Acesta arată că 48% din cei 3.459 de respondenţi au spus că oferirea de bani, de cadouri sau de modalităţi de distracţie pentru a atrage şi a câştiga clienţi este justificabilă sau că este în regulă să se denatureze în mod deliberat performanţele financiare ale unei companii.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO