Business Internaţional

Tirajele ziarelor americane au intrat in picaj

02.11.2008, 15:33 12

In conditiile in care industria de presa scrisa se confrunta deja cu cel mai mare declin din ultimele decenii, majoritatea ziarelor importante din SUA au consemnat un regres in ceea ce priveste tirajul in cele sase luni anterioare lui septembrie, potrivit estimarilor Biroului American de Audit, informeaza Wall Street Journal.

Insa realitatea este in unele cazuri mult mai grava decat au indicat cifrele anuntate. Unele ziare au majorat preturile percepute pentru editiile comercializate la chioscuri si au oprit livrarile catre clientii neprofitabili. De asemenea, in timp ce tirajele au inregistrat o scadere in ultimii ani pe fondul migrarii in masa a consumatorilor catre structurile de internet, multi editori au punctat ca prin intermediul editiilor vandute la chioscuri si al celor online, au reusit sa ajunga mai usor la publicul consumator de presa. Problema majora pentru editori este ca editiile tiparite solicita o rata de publicitate mai mare decat cele de pe Internet, astfel incat chiar daca numarul cititorilor s-a amplificat, ziarele au profituri mai mici.
Una dintre cele mai accentuate evolutii negative s-au inregistrat in cadrul Atlanta Journal-Constitution, unde tirajele zilnice s-au diminuat cu 13,4%. Aproximativ jumatate din aceasta scadere a fost influentata de decizia conducerii ziarului de a reduce numarul statelor catre care se efectuau livrari, potrivit lui Bob Eickhoff, vicepresedinte de operatiuni pentru ziarul detinut de Cox Enterprise.
Si in alte cazuri se practica o strategie similara pe fondul ideii ca abonatii din locatii indepartate nu sunt indeajuns de valorosi pentru ca distribuitorii sa justifice costurile mari pentru a le aduce ziarul.
"Unele distribuiri nu sunt la fel de avantajoase ca altele", a declarat editorul de la Arizona Republic, John Zidich, care a atribuit jumatate din declinul de 5,5% al tirajului zilnic deciziei de a opri livrarea catre cititorii situati la mai mult de 320 km distanta.
Astfel de demersuri sunt de bun augur pentu advertiseri. "Le-am solicitat ziarelor sa se concentreze asupra editiilor care se platesc efectiv si au calitate superioara", a spus Dave Walker, presedinte al NSA Media, firma ce cumpara spatii publicitare in presa scrisa in numele marilor companii precum Wal-Mart sau Home Depot. "Chiar au inceput sa realizeze ce le-am cerut".
In afara ziarului Journal-Constitution, publicatii precum The Orange County Register, Miami Herald, Houston Chronicle sau Boston Globe se numara printre ziarele care au consemnat diminuari de doua cifre in procentul tirajelor zilnice. The Orange County Register este detinut de Freedom Communications, Miami Herald de McClatchy Co., Houston Chronicle apartine companiei Hearst, iar Boston Globe - New York Times Co.
The Wall Street Journal a publicat in cursul saptamanii trecute cateva informatii care confirma aceeasi situatie. The Journal, luand exemplul altor publicatii, a efectuat demersuri pentru a reduce numarul abonatilor care nu platesc pretul integral. De asemenea, si-a diminuat tirajul editiilor "platite prin alte modalitati" cu 16% in ultimul an.
Duminica a fost o zi importanta pentru editori, intrucat mare parte din ei au anuntat decizia de a se concentra asupra atingerii publicului-tinta care sa citeasca ziare in timpul liber. "Parerea noastra este ca aceasta este singura oportunitate de a majora numarul de cititori", a conchis Eickhoff de la Journal-Constitution.
The St. Paul Pioneer Press, detinut de grupul MediaNews si ziarul St. Petersburg Times, al carui proprietar este compania Times Publishing, au anuntat cresteri modeste in tirajul de duminica. The Chicago Sun-Times, detinut de grupul Sun-Times Media, si-a majorat tirajul de duminica cu cateva procente, iar tirajul zilnic s-a mentinut in comparatie cu alte ziare. Editorul Cyrus Freidheim a atribuit acest succes politicii de marketing si concursurilor initiate de ziar care solicita cumpararea sa zilnica.
In ansamblu insa, cifrele anuntate recent au descurajat editorii disperati sa observe semnale pozitive. Pana si tabloidele publicate in New York, care au sfidat trendurile descendente in evolutia tirajelor chiar si cu pretul profiturilor, au inceput sa revina cu picioarele pe pamant.
Tirajele zilnice s-au diminuat considerbail la ziarele New York Daily Times si New York Post, care au atribuit acest declin, in parte, dublarii pretului de coperta in luna mai a acestui an. The Post este publicat de News Corp., care detine de asemenea The Wall Street Journal. Proprietarul ziarului The Daily News este Mort Zuckerman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO