Business Internaţional

Tipare ciudate dezvăluite în deşertul chinez de Google Earth

no title

Autor: Radu Racu

30.10.2012, 18:07 2338

Imagini suprinse pe Google Earth au dezvăluit din nou tipare ciudate în deşertul Chinei, însă cercetătoarea care le-a descoperit crede de data asta că a reuşit să-şi dea seama ce reprezintă, scrie Daily Mail.

Amelia Carolina Sparavigna, asistent universitar la Politehnica din Torino, a decoperit un tipar misteriors în deşertul Taklamakan, din vestul Chinei.Ziarul britanic o numeşte o pionieră în "arheologia din fotoliu", pe baza imaginilor colectate de Google Earth, analizate cu software de procesare şi detectare a structurilor neobişnuite.

Sparavigna a publicat descoperirea ei pe un blog găzduit de prestiogioasa universitate MIT este o fâşie lungă de 8 kilometri de suprafeţe pătrate în deşert , la sud de oraşul Ruoqiang.

O privire mai apropiată dezvăluie suprafeţe de circa 40 de metri pătraţi dispuse asemenea unei urme uriaşe de cauciuc. Cercetările lui Sparavigna au relevat că urmele datează încă din 2004.

O descoperire similară a fost făcută în deşertul Gobi, din nord-estul Chinei, pe seama căreia s-au făcut mai multe speculaţii în privinţa programelor la care lucrează super-puterea asiatică. Teoriile au variat de la coduri transmise în afara planetei la hărţi care simulează oraşe americane, însă cele mai verosimile speculaţii au susţinut că marcajele sunt folosite pentru calibrarea sateliţilor Chinei.

În ceea ce priveşte noile structuri, Sparavigna crede că a găsit o explicaţie rezonabilă: reţeaua de suprafeţe şătate reşrezintă o explorare geologică majoră, care include tranşee de explorare a unui zăcământ de nichel descoprit în zonă, estimat la 1,28 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO