Business Internaţional

Test pentru Europa: Franţa şi Spania se pregătesc pentru o nouă vânzare de obligaţiuni

Test pentru Europa: Franţa şi Spania se pregătesc pentru o nouă vânzare de obligaţiuni

Foto: Shutterstock

01.12.2011, 10:30 340

Spania şi Franţa se pregătesc astăzi pentru cel mai important test al solidităţii zonei euro, trebuind să vândă obligaţiuni în valoare de 8,25 de miliarde de euro.

Spania vinde obligaţiuni în valoare de 3,75 miliarde euro pentru o perioadă de 10 ani la un randament cu 396 de puncte de bază mai sus comparativ cu cel al obligaţiunilor germane, în timp ce Franţa, cu rating AAA, scoate la licitaţie o datorie pe zece ani în valoare de 4,5 miliarde euro, randamentul fiind cu 112 puncte de bază mai mare decât cel cerut pentru obligaţiunile germane.

"Judecând după nivelul randamentelor, nu va fi plăcut", este de părere Elisabeth Afseth, analist în cadrul Evolution Securities din Londra, referindu-se la obligaţiunile spaniole". "Dacă vor fi probleme cu obţinerea întregii sume sau dacă randamentele vor ajunge la niveluri mai ridicate, acestea vor fi ştiri proaste ce vor intensifica criza".

Acesta este cel mai important test dat de Europa după anunţul de ieri privind creşterea susţinerii financiare a Fondului European de Stabilitate Financiară şi după efortul coordonat al băncilor centrale de a reduce costul creditării prin infuzia de dolari către băncile europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO