Business Internaţional

BCE: Zona euro trebuie să taie salariile pentru a ieşi din criză

BCE: Zona euro trebuie să taie salariile pentru a ieşi din criză

Juergen Stark (Foto: AFP)

Autor: Adrian Voicu

30.11.2011, 15:29 691

Singura cale prin care zona euro poate ieşi din criza datoriilor este ca guvernele să îşi reducă deficitel bugetare şi să reducă salariile acordate în sectorul public, este de părere Juergen Stark, membru al consiliului de conducere al BCE.

"Un singur instrument a mai rămas, şi acesta este ajustarea salariilor", a spus Stark marţi, citat de Bloomberg. "BCE nu are atribuţiile necesare pentru a susţine guvernele"

BCE a rezistat cererilor oficialilor europeni de a deveni creditor de ultimă instanţă, spunând că mandatul băncii o împiedică să susţină cheltuielile făcute de guverne. Germania însă vrea să aducă schimbări tratatelor după care se conduce zona euro, dând astfel mână liberă băncii centrale să intervină pentru susţinerea euro.

Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat mărirea fondurilor necesare de EFSF pentru suţinerea ţărilor din zona euro, oferind în acelaşi timp Fondului Monetar Internaţional un rol mai mare în lupta împotriva crizei datoriilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO