Business Internaţional

Tensiunile dintre China şi Taiwan pun pieţele pe jar, iar strategii se tem de un impact pe termen mai lung

Tensiunile dintre China şi Taiwan pun pieţele pe jar,...

Autor: Catalina Apostoiu

04.08.2022, 00:05 250

Nancy Pelosi, preşedinta Ca­merei Reprezentanţilor din SUA, a sosit în Taiwan la începutul săptă­mânii, ignorând avertismentele din partea administraţiei Biden cu pri­vire la riscul ca vizita sa să declanşeze o nouă criză în Asia, determinând o reacţie severă din partea guvernului Chinei, incluzând noi restricţii comerciale impuse Taiwanului şi un anunţ privind exerciţii militare, scrie The New York Times.

Exerciţiile ar bloca accesul tem­porar la unele linii de transport co­mer­cial şi la porturile taiwaneze, însă analiştii spun că acestea sunt menite mai degrabă să semnaleze putere decât să anunţe o invazie chineză a Taiwanului. Aceştia atenţionează însă că situaţia ar putea duce la o întâlnire accidentală care ar putea scăpa de sub control. China a luat şi alte măsuri ca reacţie la vizita lui Pelosi, blocând importurile a sute de producători taiwanezi de alimente şi suspendând temporar exporturile de nisip natural către Taiwan în ceea ce Taipeiul percepe ca un început al unei campanii de pedepsire econo­mică a Taiwanului pentru vizita lui Pelosi, notează Financial Times.

Beijingul are o istorie îndelun­gată de pedepsire a altor ţări pentru comportamente ce nu-i sunt pe plac, însă analişti şi oficiali guvernamentali spun că mişcarea recentă reprezintă o amplificare uriaşă a acestui tip de măsuri.

Vizita oficialului american a fost privită cu dispreţ de către oficialii chinezi, care au acuzat-o pe Pelosi de subminarea suveranităţii Chinei. Vizita acesteia survine în condiţiile în care preşedintele chinez Xi Jinping a indicat mai clar decât oricare dintre predecesorii săi că vede unificarea Taiwanului cu China ca fiind obiecti­vul primar al mandatului său, potrivit The New York Times.

Xi, care conduce China din 2021 şi este aşteptat să fie confirmat pentru un al treilea mandat ca lider al Partidului Comunist în toamnă, ţine să proiecteze o imagine de putere pe plan intern şi extern, în special în problema Taiwanului. China pretinde că Taiwanul îi aparţine. Beijing-ul vede de asemenea Taiwan-ul ca pe o ameninţare, având în vedere economia solidă a insulei şi libertăţile personale.

O insulă în apropiere de coasta Chinei, Taiwanul a devenit brusc cel mai mare risc macro pentru pieţele financiare, determinând mulţi traderi şi investitori să lase deoparte temporar temerile privind recesiunea, inflaţia, băncile centrale şi războiul din Ucraina, scrie MarketWatch.

Acum, şocul iniţial s-a mai temperat, însă strategii se tem că vizita lui Pelosi va avea un impact mai de durată, notează Bloomberg.

De la o decuplare accelerată SUA/China, la presiuni suplimentare asupra lanţurilor de aprovizionare deja fragile, sau speculaţii privind posibilitatea ca Beijingul să-şi transforme vastele deţineri de titluri americane de trezorerie într-o armă, investitorii încearcă să determine cum ar putea evolua situaţia pe termen mai lung.

Vizita lui Pelosi a adus încă o dată în prim plan riscurile generate de intensificarea competiţiei dintre SUA şi China şi modul în care acestea influenţează investiţiile strategice pe pieţele din China, pe pieţele de materii prime şi în active de refugiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO