Business Internaţional

Tăierea fondurilor de coeziune este o decizie a CE „deosebit de iresponsabilă“

Tăierea fondurilor de coeziune este o decizie a CE „deosebit de iresponsabilă“

Vicepreşedintele CE Olli Rehn

Autor: Bogdan Cojocaru

24.02.2012, 00:00 250

UE a pedepsit un guvern şi o ţară care fac tot ce poate pentru a aduce datoria şi deficitul bugetar sub 3% din PIB, a declarat Lajos Kósa, vicepreşedintele partidului Fidesz, citat de portfolio.hu.

Fondurile de coeziune propuse pentru suspendare de CE reprezintă 5% din PIB-ul Ungariei şi 29% din fondurile de coeziune alocate statului pentru 2013.

Kósa a menţionat că partidul său este contrariat de faptul că executivul UE nu a luat în cosiderare "nicio condiţie", precum un pachet de măsuri recent anunţat prin care se vizează reducerea deficitului bugetar din 2013.

Remarca politicianului despre aceste măsuri, care nu au fost anunţate public pe canalele obişnuite, re­prezintă un indiciu al urgenţei cu care au fost elabo­rate, notează port­folio.hu.

UE dă o lecţie unui stat care face tot posibilul pentru a limita deficitele, a mai spus Kósa.

Vicepreşedintele CE Olli Rehn a declarat că suspendarea fondurilor de coeziune nu ar trebui privită ca o pedeapsă, ci ca un "stimulent" de care Ungaria are nevoie pentru a îmbu­nătăţi situaţia bugetară.

Deşi Ungaria a avut excedent bugetar anul trecut, Comsia este nemulţumită că acesta reflectă în principal măsuri cu efect limitat în timp de atragere de venituri.

CE estimează că economia ungară se va contracta în acest an cu 0,1%, iar inflaţia medie va fi de 5,1%, cea mai mare din UE, scrie Bloomberg. În toamnă, executivul european anticipa un avans al economiei de 0,5%.

Guvernul ungar încă mizează pe un avans economic de 0 - 0,5% pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO