Business Internaţional

Subventiile din Asia adancesc criza pietei alimentelor

17.06.2008, 20:33 18

Guvernele asiatice ar trebui sa renunte la subventiile acordate in sectorul alimentar, pentru ca acestea genereaza majorari ale preturilor si intensifica criza globala a alimentelor, considera oficialii Nestle, liderul mondial al industriei alimentare, potrivit Bloomberg.
"Subventiile pentru alimente distorsioneaza piata libera si au prin urmare un impact negativ asupra accesibilitatii alimentelor. Sunt categoric impotriva acestui tip de subventii", a declarat Peter Brabeck-Letmathe, presedinte al Nestle, in cadrul discutiilor Forumului Economic Mondial deschis in Kuala Lumpur.
Guvernele trebuie sa rezerve o suprafata sporita productiei de alimente si sa acorde asistenta directa celor saraci, a mentionat Brabeck, adaugand ca, in mod normal, subventiile ii ajuta mai mult pe cei bogati decat pe cei saraci.
Comentariile lui Brabeck survin in urma avertizarii lansate recent de ministrii de finante din cadrul G8, conform careia cresterea continua a preturilor la alimente si a costurilor carburantilor reprezinta o amenintare importanta la adresa economiei globale.
Pretul porumbului, graului, orezului si uleiului de palmier au atins niveluri record, afectand milioane de locuitori ai Asiei, a anuntat Asian Development Bank.
Presedintele Forumului Economic Mondial Klaus Schwab si coliderii forumului au declarat ca majorarea preturilor la alimente si energie, cat si posibila criza a apei se numara printre cei mai importanti factori de risc pe plan global.
Presedintele Trezoreriei americane Henry Paulson declara pe 14 iunie ca majorarea pretului petrolului ar putea amana redresarea celei mai mari economii a lumii, care se confrunta in continuare cu problema declinului pietei rezidentiale si a celei de creditare.
Tarile asiatice, dintre care multe depind de exporturile Statelor Unite, reusesc cu greu sa faca fata nivelurilor record ale preturilor la titei, care au majorat costul subventiilor si au adus pierderi rafinariilor. Malaiezia, Indonezia, India si Taiwanul au majorat deja costurile carburantilor, declansand proteste.
Cel putin 2.000 de demonstranti au marsaluit pe 13 iunie prin Kuala Lumpur unde se desfasoara lucrarile Forumului Economic Mondial, protestand impotriva majorarii cu 14% a preturilor la carburanti in aceasta luna.
Controalele instituite asupra preturilor marfurilor de baza reprezinta o masura strategica la care tarile cu populatii numeroase care traiesc in saracie recurg de mult timp. Guvernele acestor tari recurg si la subventii pentru a tine inflatia sub control.
Presedintele filipinez Gloria Arroyo a anuntat luna trecuta ca-si va amana planul de echilibrare a bugetului pana in 2010 in conditiile majorarii subventiilor la orez si ale investitiilor realizate in scopul impulsionarii cresterii economice. Arryo a instituit in acelasi timp subventii pentru transportul public si programe menite a-i ajuta pe cei saraci sa cumpere orez si sa-si plateasca facturile la electricitate.
Totusi, in conditiile cresterii in continuare a preturilor, alte guverne sunt obligate sa micsoreze subventiile pentru a reduce impactul asupra bugetelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO