Business Internaţional

SUA intră în criză de timp în problema pragului de îndatorare

Foto AFP

Obama a preluat negocierile în privinţa datoriei SUA

Autor: Bogdan Cojocaru

27.06.2011, 00:01 590

Preşedintele american Barack Obama a preluat controlulnegocierilor dintre republicani şi democraţi cu privire lamajorarea plafonului de îndatorare a guvernului, cele două taberemai având la dispoziţie puţin mai mult de o lună pentru a ajunge laun compromis.

Casa Albă a avertizat că de rezultatul negocierilor depindestabilitatea economică a SUA şi a întregii lumi. În acest context,ieşirea din impas reprezintă unul dintre cele mai grele testepentru administraţia lui Obama, scrie Associated Press.Politicienii nu se înţeleg în primul rând asupra taxelor,democraţii, inclusiv Obama, susţinând că orice reducere adeficitului trebuie să includă majorări de taxe sau renunţarea lascutiri de impozite pentru companiile mari şi pentru ceibogaţi.

Republicaţii cer reduceri uriaşe ale cheltuielilor guvernului.Datoriile SUA vor depăşi limita de 14.300 miliarde dolari pe 2august, dată după care SUA nu se va mai putea împrumuta şi ar puteaintra, pentru prima dată în istorie, în incapacitate de plată, ceeace, în opinia lui Obama, ar trimite unde de şoc în toată lumea.Preşedintele va încerca să aducă cele două tabere la un compromisdupă duscuţii cu lideri din senat şi ai repu­blicanilor.

Pe de altă parte, Moha­med El-Erian, directorul exe­cutiv alPIMCO, cel mai mare investitor în obligaţiuni de stat, a subliniatîngrijorările sectorului privat legate de un eventual default alSUA şi avertizează că un astfel de eveniment, chiar şi pe termenscurt, ar avea consecinţe "catastrofale" în privinţa contractelorpe care le presupun datoriile, potrivit Bloomberg.

"Vom intra pe teritoriul imprevizibilului dacă SUA nu-şi poateplăti datoriile. O regulă de bază pentru un investitor este să nucumperi ceva dacă nu ştii cine va mai cumpăra. Astfel că dacăprivim la Trezorerie, vedem un cumpărător important îndepărtându-sede piaţă", a spus El-Erian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO