SUA intră în criză de timp în problema pragului de îndatorare

Autor: Bogdan Cojocaru 27.06.2011

Preşedintele american Barack Obama a preluat controlul negocierilor dintre republicani şi democraţi cu privire la majorarea plafonului de îndatorare a guvernului, cele două tabere mai având la dispoziţie puţin mai mult de o lună pentru a ajunge la un compromis.

Casa Albă a avertizat că de rezultatul negocierilor depinde stabilitatea economică a SUA şi a întregii lumi. În acest context, ieşirea din impas reprezintă unul dintre cele mai grele teste pentru administraţia lui Obama, scrie Associated Press. Politicienii nu se înţeleg în primul rând asupra taxelor, democraţii, inclusiv Obama, susţinând că orice reducere a deficitului trebuie să includă majorări de taxe sau renunţarea la scutiri de impozite pentru companiile mari şi pentru cei bogaţi.

Republicaţii cer reduceri uriaşe ale cheltuielilor guvernului. Datoriile SUA vor depăşi limita de 14.300 miliarde dolari pe 2 august, dată după care SUA nu se va mai putea împrumuta şi ar putea intra, pentru prima dată în istorie, în incapacitate de plată, ceea ce, în opinia lui Obama, ar trimite unde de şoc în toată lumea. Preşedintele va încerca să aducă cele două tabere la un compromis după duscuţii cu lideri din senat şi ai repu­blicanilor.

Pe de altă parte, Moha­med El-Erian, directorul exe­cutiv al PIMCO, cel mai mare investitor în obligaţiuni de stat, a subliniat îngrijorările sectorului privat legate de un eventual default al SUA şi avertizează că un astfel de eveniment, chiar şi pe termen scurt, ar avea consecinţe "catastrofale" în privinţa contractelor pe care le presupun datoriile, potrivit Bloomberg.

"Vom intra pe teritoriul imprevizibilului dacă SUA nu-şi poate plăti datoriile. O regulă de bază pentru un investitor este să nu cumperi ceva dacă nu ştii cine va mai cumpăra. Astfel că dacă privim la Trezorerie, vedem un cumpărător important îndepărtându-se de piaţă", a spus El-Erian.