Business Internaţional

SUA: Agenţiile de rating nu sunt protejate de Primul Amendament privind libertatea de exprimare

SUA: Agenţiile de rating nu sunt protejate de Primul Amendament privind libertatea de exprimare

Autor: Adrian Voicu

27.11.2011, 16:07 158

Un judecător federal a decretat că ratingurile de credit nu sunt întotdeauna protejate de Primul Amendament din Constituţia americană, informează Reuters.

Aceasta este o lovitură grea dată agenţiilor de evaluare financiare Standard & Poor's, Moody's Investors Service şi Fitch Ratings, care au invocat de multe ori Primul Amendament pentru a se apăra împotriva companiilor care dau în judecată agenţiile pentru ratingurile acordate.

Agenţiile au argumentat că sunt protejate prin Constituţie de cei care vor să acuze companiile că au dat informaţii greşite de rating pentru obligaţiuni de peste 5 miliarde de dolari în perioada 2006-2007.

Cu toate acestea, judecătorul a decis că ratingurile au fost împărtăşite unor grupuri prea mici de investitori, pentru ca agenţiile să merite protecţia acestui Amendament.

"Curtea respinge argumentele acuzaţilor conform cărora Primul Amendament le oferă protecţie în acest caz", a argumentat judecătorul statului New Mexico James Browning, într-o opinie de 273 de pagini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO