Business Internaţional

Stocurile reduse duc pretul orezului la maxime istorice

04.04.2008, 20:46 24

Pretul orezului a atins un nivel record, iar porumbul s-a tranzactionat la cel mai ridicat pret din ultima perioada, pe masura ce speculatiile ca cererea va depasi oferta s-au intensificat, iar guvernele au inceput sa se opuna exporturilor de cereale pentru a preveni o posibila criza de alimente, scrie Bloomberg.
Pretul soiei a inregistrat cea de-a treia crestere consecutiva din ultimele zile, pretul graului urmand acelasi trend ascendent, investitorii indreptandu-se din ce in ce mai mult spre achizitii de materii prime agricole de teama ca vremea nefavorabila din acest an sa nu afecteze recoltele. Stocurile de produse agricole sunt la cel mai scazut nivel din ultimii 26 de ani, potrivit estimarilor analistilor. In timpul sedintei de ieri la bursa de marfuri din Chicago pretul orezului a crescut cu 2,4 procente.
Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, estimeaza ca "aproximativ 33 de state din lumea intreaga se vor confrunta cu tensiuni in randul populatiei din cauza cresterii preturilor la alimente si energie". "Pentru aceste state controlul cresterii acestor preturi reprezinta o stare de necesitate", a adaugat el.
Cresterea extrem de mare a preturilor alimentelor si energiei alimenteaza presiunile inflationiste si forteaza guvernele marilor state exportatoare de materii prime agricole, precum China si India, sa restrictioneze exportul acestor marfuri. Pretul orezului, mancarea de baza pentru aproximativ 3 milioane de oameni din intreaga lume, aproape ca s-a dublat in ultimul an, iar petrolul si uleiurile vegetale au atins preturi record.
Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale pentru Agricultura si Alimente (FAO), exporturile la orez vor scadea cu 3,5% in acest an, pretul atingand nivelul de 1,84 de dolari/kg (1,18 euro/kg).
"Piata orezului trece printr-o perioada dificila, cererea depasind cu mult oferta, situatie de altfel prezenta pe majoritatea pietelor de cereale si care face ca preturile cerealelor sa creasca extrem de mult", a declarat Concepcion Calpe, analist in cadrul FAO.
Materiile prime agricole inregistreaza pentru al saptelea an consecutiv cresteri ale preturilor. Indicele bursier Bloomberg UBS Maturity Commodity, care evalueaza evolutia a 26 de materii prime, aproape ca s-a triplat in ultimii sase ani, pe masura ce cererea la nivel international, venita in special de pe pietele emergente precum China si India, a depasit cu mult oferta.
"Odata cu prabusirea pietelor financiare internationale, preturile la alimente aproape ca au explodat", a adaugat Zoellick. "Din 2005 si pana in prezent, preturile la materiile prime au crescut cu peste 80%", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO