Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita

04.05.2012, 00:01 82

Bulgaria vrea să construiască sectorul care le revine din autostrada Ruse - Veliko Târnovo - Svilengrad - Istanbul printr-un parteneriat public-privat, a declarat ministrul dezvoltării regionale Liliana Pavlova, citată de Novinite. Autostrada va lega România de Turcia. Astfel se va asigura o legătură rapidă între Bosfor şi podul de peste Dunăre de la Ruse prin Coridorul de Transport European 9, a spus oficialul. Ministrul a menţionat că se aştepta ca proiectul pentru construcţia sectorului bulgar de drum de 300 km să atragă investitori din China, Qatar şi Oman. Pentru secţiunea de autostradă construită, investitorii vor institui o taxă de drum, care va fi de 10-15 leva (5-7 euro), potrivit primelor estimări. Pavlova a menţionat că scopul construirii autostrăzii este ocolirea oraşului Biala din nord-estul Bulgariei, unde se produc foarte multe accidente în trafic. Pregătirea documentaţiei ar putea dura un an, la care se adaugă şase luni pentru licitaţie şi aproximativ doi ani pentru construcţie.

Cel mai nou aeroport bulgar de la Marea Neagră, situat în apropierea oraşului staţiune Balcik, este pregătit să primească pasageri după ce a fost transformat dintr-o facilitate militară într-una civilă, a anunţat directorul aerodromului, Krasimir Kostov, citat de Novinite. În iulie anul trecut, guvernul de la Sofia a decis să investească 30 mil. leva (15,33 mil. euro) pentru reconstrucţia aeroportului militar din apropierea staţiunii Balcik în scopul de a fi transformat în al treilea aeroport civil internaţional al Bulgariei de pe coasta Mării Negre după cele din Varna şi Burgas. Managementul noului aeroport civil Balcik a fost atribuit aeroportului internaţional Sofia. Pista aeroportului este situată la 800 de metri est faţă de cartierul Levski, are o lungime de 2.500 m şi o lăţime de 60 m. Aeroportul facilitează accesul la staţiunile litorale Albena şi Nisipurile de Aur. Primii pasageri au aterizat ieri cu un avion de la Praga.

Banca Naţională a Republicii Belarus intenţionează ca de anul viitor să redenomineze rubla belarusă, a declarat guvernatorul băncii centrale, Nadejda Iermakova, citată de Ria Novosti. "Ţinând cont de creşterea economiei şi a veniturilor gospodăriilor, putem începe pregătirile pentru re-denominare în 2013", a spus Iermakova. Aceasta a menţionat că autorităţile responsabile cu politica monetară se vor ocupa de pregătirile necesare pentru redenominare în 2013, însă a refuzat să specifice o dată exactă. Banca a considerat că este de preferat să redenomineze moneda naţională în condiţiile în care aceasta se devalorizează continuu decât să tipărească bancnote cu valori nominale mari. În primăvară, banca centrală a emis o bancnotă de 200.000 ruble (25 dolari).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO