Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

31.01.2012, 00:01 41

Constructorul auto chinez Great Wall Motor a anunţat că va inaugura prima uzină din Bulgaria şi din Europa pe 21 februarie, scrie agenţia Novinite. Noul centru de producţie de autovehicule a fost construit în parteneriat cu compania bulgară Litex Motors. Cele două companii intenţionează să vândă anul acesta 2.000 de maşini asamblate în Bulgaria. Litex şi Great Wall vor să extindă producţia la 50.000 de unităţi pe an. Numărul total al angajaţilor uzinei, situată în apropierea oraşului Lovech, din nordul ţării, ar urma să ajungă la 2.000. După deschiderea oficială a unităţii, companiile vor începe producţia pentru export.

Vicepremierul bulgar Simeon Djankov, totodată ministru de finanţe, a acordat bonusuri de sfârşit de an generoase angajaţilor ministerului pe care îl conduce, scrie agenţia Novinite. Bonusurile totalizează 233.700 leva (119.500 euro), potrivit publicaţiei Trud. Suma a fost împărţită de 176 de angajaţi ai ministerului. Trud notează, citând surse anonime, că unele persoane din conducerea instituţiei au primit bonusuri de până la 37.000 de leva (18.900 euro).

Operatorul aerian ungar Malev, deţinut de stat, este în pragul falimentului şi ar putea rămâne fără resurse financiare în doar câteva zile, scrie portalul de ştiri Index.hu. Dacă guvernul respectă decizia din ianuarie a Curţii Europene de Justiţie care interzice acordarea de ajutoare de stat suplimentare, Malev va fi nevoită ca din februarie să ţină aeronavele la sol. Ultima şansă de supravieţuire a companiei a fost întâlnirea de vineri a acţionarilor, care însă nu au decis majorarea capitalului operatorului aerian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO